Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.12.2016.

Saopštenje



Zbog osnova sumnje da su u svojstvu lekara-specijalista Vojne bolnice u Nišu propisivali i preporučivali pacijentima ortopedska pomagala, lekove i suplemente čiju su distribuciju vršili samo pojedini privredni subjekti za šta su, na osnovu prethodnog dogovora sa predstavnicima ovih privrednih društava, na nezakonit način periodično primali određene novčane naknade, u Višem javnom tužilaštvu u Nišu u svojstvu osumnjičenih saslušani su Š. Z, Đ.D, M.S, V.S. i B.M.
 
Nakon saslušanja osumnjičenih, zbog postojanja osnova sumnje da je na navedeni način učinjeno krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359. Krivičnog zakonika i krivično delo primanja mita iz člana 367. Krivičnog zakonika, Više javno tužilaštvo u Nišu je protiv navedenih lica donelo naredbu o sprovođenju istrage. Protiv svih osumnjičenih je na osnovu predloga Višeg javnog tužilaštva u Nišu određen pritvor po osnovu odredbe člana 211. stav 1. tačka 2. Zakonika o krivičnom postupku zbog postojanja okolnosti da će uticajem na svedoke ometati krivični postupak.
 
U vezi navedenog događaja, kao ovlašćeni predstavnici privrednih društava koja se bave trgovinom ortopedskim pomagalima, lekovima i suplementima u Višem javnom tužilštvu u Nišu u svojstvu osumnjičenih za krivično delo davanje mita iz člana 368. stav 1. Krivičnog zakonika saslušani su Ž.B, P.N, M.S, K.R. i P.D. kojima je nakon saslušanja ukinuto zadržavanje i pušteni su na slobodu, dok je protiv osumnjičenog P.D. na osnovu predloga Višeg javnog tužilaštva u Nišu, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Nišu odredio meru zabrane napuštanja boravišta iz člana 199. Zakonika o krivičnom postupku.
 
Više javno tužilaštvo je sa osumnjičenima P.N, M.S, K.R. i P.D. zaključilo sporazum o priznanju krivičnog dela koji je upućen Višem sudu u Nišu radi odlučivanja po njima.