Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.12.2016.

Industrijski forum francuskih i srpskih proizvođača sredstava NVO



U okviru 6. godišnjeg sastanka u oblasti naoružanja između ministarstava odbrane Srbije i Francuske, danas je održan u Vojnotehničkom institutu Industrijski forum francuskih i srpskih privednika – proizvođača sredstava NVO.

Industrijski forum francuskih i srpskih proizvođača sredstava NVO  
Skupu su prisustvovali Kristin Moro, ambasadorka Republike Francuske u Srbiji, dr Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse, general-major prof. dr Bojan Zrnić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije, pukovnik Iv-Mari Gurlen, izvršni direktor Generalne direkcije za naoružanje Republike Francuske, predstavnici Razvojne agencije Republike Srbije i Kozorcijuma GIFAS.
 
Obraćajući se prisutnima, dr Miloradović je istakao da su tradicionalno prijateljstvo i izvanredni bilateralni odnosi između Srbije i Francuske snažan i stabilan osnov na kome se može dalje izgrađivati i unapređivati saradnja između dve države. Zato, kako je rekao, ovaj skup, prvenstveno orijentisan ka budućoj industrijskoj  kooperaciji, ima posebnu prijateljsku dimenziju.
 
– Uveren sam da ranije uspostavljeno poverenje i razumevanje, kao i dosadašnji rezultati, omogućavaju da neki novi zajednički projekti otpočnu i da se realizuju uspešno, efikasno i na obostrano zadovoljstvo – rekao je pomoćnik ministra.
 
Miloradović je istako da srpska odbrambena industrija svake godine beleži značajne pozitivne rezultate kroz povećanje ukupnog izvoza, što daje za pravo „da budemo zadovoljni ostvarenim” i da iz toga „crpimo energiju koja pokreće dalji razvoj”.
 
– Verujem da u narednom periodu možemo učiniti još više. Mi kroz ovu saradnju očekujemo sticanje novih znanja i tehnologija kroz uključivanje naših preduzeća  u mreže snabdevača francuskih kompanija i povećanje izvoza, a možemo da ponudimo i značajne razvojno-istraživačke kapacitete u Vojnotehničkom institutu kao i ostalim civilnim institutima – rekao je pomoćnik ministra odbrane i istakao kako očekuje da se kroz današnju razmenu informacija zajednički identifikuju potencijalne mogućnosti za saradnju u narednom periodu.
 
Industrijski forum namenjen razmeni mišljenja velikih industrijskih firmi za naoružanje dve zemlje, otvorila je ambasadorka Francuske Kristin Moro. Ona je podsetila na dugu tradiciju saradnje između Srbije i Francuske  – još od 1853. godine, kada je osnovana Livnica topova u Kragujevcu, preteča „Zastavinih” fabrika, nakon školovanja srpskih oficira u Francuskoj.

Industrijski forum francuskih i srpskih proizvođača sredstava NVO  
– Mnogo više od običnih klijenata i dobavljača, Francuska i Srbija nastavljaju da budu partneri i da koriste komplementarnost svojih proizvodnji u obostranom interesu – rekla je ambasadorka i istakla kako ovakvi susreti na godišnjem nivou mogu da poboljšaju inteoperabilnost između oružanih snaga dveju zemalja, što je posebno značajno za angažovanje na poprištima operacija gde su raspoređene trupe Srbije i Francuske – rekla je ambasadorka Francuske u Srbiji.
 
Ona je, takođe, istakla kako je uverena da će razmena mišljenja i rad tokom dva dana 6. francusko–srpskog sastanka u oblasti naoružanju biti plodonosna i da će omogućiti da se održi dinamika odnosa u oblasti naoružanja između Srbije i Francuske.
 
Na Industrijskom forumu bilo je reči i o predstojećoj međunarodnoj avio-izložbi u Buržeu, koja će biti održana u junu iduće godine i o sajmu NVO „Partner 2017” u Beogradu.
 
Na današnjem skupu u Vojnotehničkom institutu svoj rad predstavilo je deset francuskih proizvođača sredstava NVO, a bilo je prisutno dvadesetak srpskih kompanija iz te oblasti.