Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.10.2016.

Vežba „CYBER TESLA 2016“



U kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“ Centra za obuku veze i informatike u Gornjem Milanovcu od 25. do 28 oktobra održava se Multinacionalna komandno-štabna vežba Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije „Cyber Tesla 2016“.
 
Tema vežbe je odbrana telekomunikaciono - informacionog sistema od pretnji u sajber prostoru, a cilj podizanje nivoa operativnih sposobnosti Vojske Srbije za reagovanje na pretnje u oblasti informacione bezbednosti, izgradnja infrastrukture u Vojsci Srbije za izvođenje vežbe u oblasti sajber odbrane, kao i identifikacija specifičnih sajber pretnji u zatvorenom IKT okruženju.
 
Danu visokih zvanica, koji je prošao u znaku praktičnog prikaza vežbe i prezentacije mogućnosti Centra za obuku veze i informatike i opreme, prisustvovao je načelnik Uprave za obuku i doktrinu brigadni general Marinko Pavlović, predstavnici lokalne samouprave kao i institucija koje učestvuju u vežbovnim aktivnostima.  
 
Na vežbi, koja je pripremana poslednjih osam meseci - koliko je proteklo vremena od donošenja Zakona o informacionoj bezbednosti, odnosno definisane uloge timova za odgovor na incidente u sajber prostoru (CERT) - učestvuju i predstavnici Ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova, BIA, Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), Uprave za zajedničke poslove republičkih organa i Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka.
 
Učesnici vežbe pozicionirani su na dve geografske lokacije, u Srbiji i Ohaju, međusobno povezane putem interneta, a svoje zadatke izvršavaju na namenski uspostavljenoj zatvorenoj računarskoj infrastrukturi. Dva predstavnika Nacionalne garde Ohaja su u Gornjem Milanovcu, a dva pripadnika Vojske Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.
 
Obraćajući se gostima, pukovnik Vlatko Kuraj, iz Uprave za telekomunikacije i informatiku Generalštaba, istakao je da se vežba, „bez metka i bez puške,  prvi put organizuje na našim prostorima, i da treba da pokaže kako se štiti informacija.

– Uprava za telekomunikaciju i informatiku je nosilac zadatka telekomunikaciono – informatičkog obezbeđenja, a jedan od partnerskih ciljeva je i odbrana informatičkog prostora. Ova vežba ide u tom pravcu – rekao je pukovnik Kuraj i potvrdio da jedino zajedničkim snagama državne institucije mogu da obezbede zaštitu informacija od javnog interesa.
 
Direktor kancelarije Saveza za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka  dr Goran Matić zahvalio je Ministarstvu odbrane i Vojske Srbije na organizaciji   vežbe „CYBER TESLA 2016 i istakao da je reč o značajnom pomaku kad je reč o zaštiti od pretnji u sajber prostoru i izrazio nadu da će se i ubuduće nastaviti s takvim aktivnostima, jer su takvi napadi  realna opasnost.
 
Rukovodstvo vežbe ističe  da je vežba značajna za obe strane u pogledu obučavanja i razmene iskustava. Naučene lekcije će u velikoj meri doprineti efikasnosti timova pri izradi internih akata u oblasti informacione bezbednosti, kao i izboru, testiranju i implementaciji tehničkih, fizičkih i organizacionih mera zaštite, opreme i programa.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.10.2016
mp4 (86,46 MB)
Vežba