Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.10.2016.

 Sastanak srpskih i slovenačkih privrednika namenske industrije




Na marginama zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije, koja  se održava danas u Beogradu, u kasarni Topčider započeo je sastanak predstavnika privrednih društava iz oblasti naoružanja i vojne opreme dve zemlje. Otvaranju skupa, čiji je cilj unapređenje privredne saradnje, i do koga je došlo na zajedničku inicijativu dva ministarstva odbrane, prisustvovali su resorni ministri Zoran Đorđević i Andreja Katič.

Pozdravljajući goste iz prijateljske Slovenije, ministar Đorđević je podsetio na 2012. godinu, i kako je istakao, inicijativu za početak saradnje, kada je u Briselu upoznao Željka Kralja, i kada su prvi put, kao nacionalni direktori za naoružanje, razgovarali o modelima saradnje dve države.

- Tada nisam znao da će do ovog sastanka doći, ali sam smatrao, a to mislim i danas, da postoje realne mogućnosti za uspešnu saradnju Srbije i Slovenije. Danas je prilika da razgovaramo o tome i da učesnici razmene mišljenja i iskustva kako bismo pronašli zajednički put ka ispunjenju međusobnih potreba i zajedničkom učešću na trećim tržištima - rekao je ministar odbrane i dodao da prepreka za saradnju nema, a da će njeno unapređenje biti dobar zamajac za razvoj privrede obe zemlje.

Ministarka odbrane Republike Slovenije Andreja Katič je istakla da se nada da će sastanak biti početak još uspešnije saradnje Srbije i Slovenije.

- Osnov za takva očekivanja predstavlja potpisan Sporazum o saradnji, koji otvara vrata intenziviranju aktivnosti obe strane, rekla je ministarka Katič i poželela uspešan rad učesnicima skupa i što skorije konkretizovanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Pomoćnik ministra odbrane Slovenije za logistiku Željko Kralj potvrdio je da je Sporazum o vojnotehničkoj saradnji iz decembra 2015. godine  odlična osnova za konkretizovanje saradnje, a da postoje i inicijative za zajedničku prodaju proizvoda namenske industrije, pa je posao ministarstava da povežu privrednike dve zemlje.

Sastanak je nastavljen predstavljanjem potencijala privrednih društva Srbije i Slovenije u oblasti naoružanja i vojne opreme. Tokom popodneva,  privredne delegacije posetiće Vojnotehnički institut, gde će se upoznati sa njegovim istraživačkim i razvojnim potencijalima, nakon čega će u plenumu biti sumirani rezultati i formulisani zaključci današnjeg sastanka.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.10.2016
mp4 (135,32 MB)
Ministar Đorđević
24.10.2016
mp4 (92,4 MB)
Ministarka Katič
24.10.2016
mp4 (76,62 MB)
Sastanak