Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.10.2016.

Zajednička vežba ruskih i srpskih pilota „BARS 2016“



Zajednička vežba ruskih i srpskih pilota „BARS 2016“Povodom letno-taktičke vežbe „BARS 2016“ danas je na aerodromu Batajnica održana konferencija za medije. Reč je o vežbi na kojoj piloti oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije, na vazduhoplovima Vojske Srbije, izvode letačke zadatke u sastavu mešovitih posada na avionima MiG-29 i helikopterima Mi-17 V5. Osim pripadnika lovačke avijacije i helikopterskih jedinica RV i PVO, na vežbi sa temom „Kontrola i zaštita vazdušnog prostora i borbeno traganje i spasavanje“ učestvuje i tim pripadnika Specijalne brigade KoV, kao i 19 pripadnika ruskih oružanih snaga.
 
Zajednička vežba ruskih i srpskih pilota „BARS 2016“Prema rečima rukovodioca vežbe sa srpske strane pukovnika Braneta Krnjajića, „BARS 2016“ je aktivnost koja se priprema poslednje dve godine, koliko traje proces planiranja i dogovaranje aktivnosti u vezi saradnje našeg vazduhoplovstva i vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.
 
- Cilj vežbe je podizanje nivoa operativnih sposobnosti prilikom izvršavanja zadataka koje Vojska realizuje u okviru svojih misija, a u ovom slučaju reč je o prvoj i trećoj misiji – istakao je pukovnik Krnjajić dodajući da je vežba značajna za obe strane u pogledu obučavanja i razmene iskustava.
 
Predstavnik komande Ratnog vazduhoplovstva Ruske Federacije pukovnik Konstantin Jurevič Surikov naglasio je da su piloti koji su učestvovali na prošlogodišnjoj vežbi i ove godine njen deo kako bi međunarodnu saradnju, ali i saradnju posada koje su vežbale, podigli na još viši nivo.
 
Zajednička vežba ruskih i srpskih pilota „BARS 2016“- Aktivnosti koje smo do sada izvršili ocenio bih ocenom odlično, a po svemu sudeći i one koje slede biće izvršene na istom nivou – istakao je pukovnik Surikov dodajući da su piloti iz Srbije na ovoj, kao i na vežbi prethodne godine, pokazali da mogu da uspešno izvrše sve postavljene zadatke.
 
Tokom vežbe organizovana su i predavanja i stručne rasprave na temu upotrebe i održavanja vazduhoplova. Za Ratno vazduhoplovstvo i PVO vežba je značajna sa aspekta sticanja iskustava u izvršavanju zadataka u vanrednim situacijama i pružanju pomoći civilnom stanovništvu, naročito kroz upotrebu novih helikoptera Mi-17 V5.
 
Prva vežbi srpskih i ruskih pilota u kojoj su učestvovale mešovite posade „BARS 2015“ održana je prošlog oktobra na aerodoromu „Privolžski“ i poligonu „Ašuluk“ nadomak Astrahana. 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.10.2016
mp4 (63,45 MB)
Pukovnik Brane Krnjajić
13.10.2016
mp4 (85,48 MB)
Pukovnik Konstantin Jurjević Surikov
13.10.2016
mp4 (76,36 MB)
Vežba BARS 2016