Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.10.2016.

Demilitarizacija viška ubojnih sredstava



U Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu svečano je otvoren Projekat demilitarizacije viška ubojnih sredstava i unapređenja kapaciteta TRZ Kragujevac pod okriljem NATO Povereničkog fonda. Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević sa saradnicima, zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za političke odnose i bezbednosnu politiku Džejms Apaturaj, ambasadori zemalja donatora i predstavnici NATO Agencije za podršku i nabavke, koja realizuje projekat.



Zahvaljujući zvanicama i donatorima na uloženim sredstvima, ministar odbrane Zoran Đorđević je istakao da je početak realizacije projekta podrazumevao ispunjenje velikog broja preduslova koji su pokazali sposobnost kapaciteta Vojske Srbije i Tehničko remontnog zavoda za izvršenje delaboracije i uništenja viškova municije, što, pre svega, vodi povećanju bezbednosti građana Srbije.

- Projekat je formalno pokrenut još u julu 2013. godine kada je započeto prikupljanje sredstava za izvršenje tog značajnog zadatka, a završeno nedavnim potpisivanjem pravnog okvira za njegovu implementaciju. Stvaranje uslova za bezbedni smeštaj i čuvanje viška municije predstavlja jedan od prioriteta Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Tokom poslednjih desetak godina, preduzeti su dodatni napori u izgradnji i osavremenjivanju objekata infrastrukture i uništavanje viškova ubojnih sredstava koji su prepoznati kao veliki bezbednosni problem i rizik. Time je iskazana rešenost Republike Srbije da se ne ponovi nesreća koja se dogodila pre deset godina u Paraćinu. Naš osnovni cilj jeste podizanje efikasnosti sistema upravljanja zalihama i smanjenja rizika štetnog uticaja na okruženje. Problem viškova ubojnih sredstava rešavan je prvenstveno sopstvenim snagama, a korišćeni su i raspoloživi mehanizmi međunarodne pomoći. Jedan od mehanizama koji su omogućili postizanje značajnih rezultata u ovoj oblasti bila je i saradnja pod okriljem NATO Povereničkog fonda, rekao je, između ostalog ministar Đorđević.

Republika Srbija koristila je do sada mehanizme NATO Poverilačkog fonda u navedene svrhe u dva navrata: 2003. godine na projektu rešavanja viškova malog i lakog streljačkog naoružanja i u periodu od 2005. do 2007. godine na projektu uništavanja protivpešadijskih mina.

- Aktivnostima Povereničkog fonda obezbeđena je potrebna podrška za prikupljanje nedostajućih sredstava za realizaciju tog značajnog projekta, a sve sa ciljem da se zadaci realizuju u skladu sa najsavremenijim bezbednosnim i ekološkim standardima. Realizacija ovog projekta doprineće podizanju kapaciteta Tehničkog remontnog zavoda, što će dodatno uticati i na pozicioniranje Zavoda kao centra za delaboraciju municije u regionu. Uveren sam da će Srbija, zajedno sa svojim partnerima na Projektu ovaj značajni zadatak  uspešno da izvrši rekao je ministar Đorđević.

Prisutnima se obratio i zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za političke odnose i bezbednosnu politiku Džejms Apaturaj koji je istakao da je Vojska Srbije proteklom saradnjom sa Poverilačkim fondom nedvosmisleno pokazala da shvata veliki značaj bezbednog uiništavanja viškova municije.

- I Srbija je poput drugih zemalja regiona imala priliku da uvidi opasnost koja dolazi od municije i eksplozivnih sredstava koji se nebezbedno čuvaju. Ova institucija će svojim aktivnostima doprineti da se viškovi municije unište na bezbedan način, čime se povećava sigurnost svih građana. Ovo je takođe, još jedna prilika da se sagledaju svi oblici saradnje između Srbije i NATO, rekao je Džejms Apaturaj.



Projekat "Demilitarizacija viškova ubojnih sredstava kroz NATO poverenički fond" iniciralo je Ministarstvo odbrane krajem 2011.godine, a za realizaciju projekta određena je NATO Agencija za podršku i nabavke (NSPA). U septembru 2015. godine je potpisan, a krajem februara 2016. godine u Skupštini Srbije i ratifikovan  Sporazum o pružanju logističkih usluga između Vlade RS i NATO Organizacija za podršku i nabavke (NSPA). Ovaj sporazum pokriva širi aspekt saradnje u oblasti logistike, a jedan njegov segment se odnosi i na saradnju u okviru povereničkih fondova. U skladu sa Sporazumom za realizaciju projekta demilitarizacije u martu 2016. godine potpisan je Implementacioni sporazum između Ministarstva odbrane i NSPA. Predviđeno trajanje projekta je dve godine, a realizovaće se fazno u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu. Realizacijom projekta planirano je uništavanje preostalih viškova ubojnih sredstava koji trenutno iznose oko 784 tone.Finansijska sredstva za realizaciju projekta procenjena su na oko 3,4 miliona evra i biće utrošena na delaboraciju ubojnih sredstava, unapređenje kapaciteta TRZ Kragujevac za bezbednu realizaciju projekta, kao i administrativne troškove NSPA.

Zemlje donatori u okviru dosadašnje realizacije projekta su: SAD, Velika Britanija, Švajcarska,  Italija, SR Nemačka,  Irska,  Mađarska, Češka, Norveška, Turska i Slovačka. Ukupna do sada prikupljena donatorska sredstva iznose oko 1,6 miliona evra. U realizaciji projekta planira se i doprinos Republike Srbije u obimu do 450.000 evra kroz finansiranje rada TRZ Kragujevac.

Paralelno sa procesom demilitarizacije, a sa ciljem stvaranja uslova za unapređenje kapaciteta TRZ Kragujevac, vršiće se i nabavka opreme i alata, sanitetskog i vatrogasnog vozila, sredstava integralnog transporta, kao i obuka osoblja. Kroz realizaciju ovog projekta stvaraju se dodatne pretpostavke za pozicioniranje TRZ Kragujevac kao regionalnog centra za demilitarizaciju municije.

Današnja ceremonija predstavlja dokaz spremnosti i otvorenosti Republike Srbije za saradnju i razvoj dobrih odnosa sa partnerskim zemljama i organizacijama, usmeren ka minimizaciji bezbednosnih rizika i unapređenju regionalne stabilnosti. U tom smislu značajna je i donacija sanitetskog vozila i viljuškara NATO Agencije za podršku i nabavke, uručena u Tehničkom remontnom zavodu. U ime zemalja donatora prisutnima su se obratili i  ambasadori  Velike Britanije Denis Kif, SAD Kajl Skat i Italije Đuzepe Manco, kao i predstavnik NATO Organizacije za podršku i snabdevanje Orhan Muratli, pomoćnik generalnog menadžera za logistiku.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.10.2016
mp4 (42,18 MB)
Obraćanje ministra Đorđevića
12.10.2016
mp4 (46,81 MB)
Obraćanje DŽejmsa Apaturaja
12.10.2016
mp4 (30,36 MB)
Obraćanje ambasadora SAD
12.10.2016
mp4 (27,01 MB)
Obraćanje ambasadora Italije
12.10.2016
mp4 (38,62 MB)
Obraćanje ambasadora Velike Britanije
12.10.2016
mp4 (40,74 MB)
Obraćanje predstavnika agencije NSPA
12.10.2016
mp4 (25,78 MB)
Pokrivalica