Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.09.2016.

Susret ministra Đorđevića sa iranskim ambasadorom



Susret ministra Đorđevića sa iranskim ambasadoromMinistar odbrane Zoran Đorđević sastao se sa ambasadorom Islamske Republike Iran Majidom Fahimom Pourom kako bi razgovarali o mogućnostima dveju zemalja za proširenje saradnje u oblasti odbrane.

Ministar Đorđević i ambasador Pour su se saglasili da postoji obostrani interes za unapređenje i intenziviranje bilateralne odbrambene saradnje kako bi se dostigao nivo ukupnih političkih odnosa, o čemu u poslednjem periodu svedoči razmena poseta na najvišem nivou.

Vojna medicina i vojno obrazovanje predstavljaju oblasti u kojima je u sadašnjim uslovima moguće razvijati saradnju sa iranskom stranom, imajući u vidu poštovanje ograničenja i restriktivnih mera koje su UN i EU uspostavile Iranu.

Na sastanku je bilo reči i o aktuelnoj migrantskoj krizi koja je pokazala uzajamnu povezanost prostorno veoma udaljenih regiona, budući da se bezbednosni izazovi do te mere prepliću da se bezbednost jednog regiona ne može posmatrati izolovano od ostatka sveta.

Srbija je pokazala da deluje kao odgovoran član međunarodne zajednice i pruža adekvatan odgovor na aktuelnu krizu, ulažući vanredne napore na sprovođenju pojačane kontrole granica i sprečavanju kriminalnih aktivnosti krijumčara i trgovaca ljudima koji nastoje da profitiraju na nesreći migranata.
photoFOTOGALERIJA