Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.09.2016.

Ivana Petrović treća na beogradskoj „Najk” trci



Među deset hiljada trkača koji su se odvažili na budu deo tradicionalne „Najk” gradske trke na deset kilometara, ovog septembra bila je i Ivana Petrović, koja je, prošavši kroz cilj za 38 minuta i 17 sekundi, osvojila treće mesto u ženskoj konkurenciji. Ona svojim sportskim uspesima, ali i tokom obavljanja svojih svakodnevnih zadataka organizovanja i planiranja obuke i provere fizičke sposobnosti, dokazuje da je pravi promoter sporta kojim uspešno motiviše svoje kolege da se „aktiviraju” i zavole rekreaciju.

Ivana Petrović treća na beogradskoj „Najk” trci Govoreći o utiscima sa takmičenja, Ivana podseća da se „Najk” trke organizuju svuda po svetu i tradicionalno okupljaju veliki broj učesnika, pa se tu mogu sresti ljubitelji trčanja, od rekreativaca do vrhunskih sportista. Kaže da je konkurencija bila jaka, a pobedničko postolje podelila je sa reprezentativkama naše zemlje koje predstavljaju Srbiju na balkanskim i evropskim prvenstvima.

– Iako nije reč o stazi s koje se beleži zvanični rezultat, postigla sam lični rekord na deset kilometara. Imajući u vidu temperaturu tipičnu za letnje uslove, dužinu staze, uz izazove koje je nosila i sama trasa, nije bilo lako. Preko Brankovog mosta do Terazijskog tunela blagi je uspon, a kasnije sledi pad, što iziskuje dodatnu energiju i taktiku tokom trčanja – kaže Ivana, dodajući da su specifičnost uličnih trka, u odnosu na atletske staze, još i tvrda podloga, koja nosi veću mogućnost povređivanja i razne prepreke koje dodatno opterećuju trkače. 

U treningu tokom cele godine

U ciklusu priprema atletičara, ovakve trke, objašnjava Ivana, ima ulogu jačeg treninga, pa takmičenju nisu prethodile ozbiljnije pripreme, već je to bila svojevrsna kontrola njene fizičke spremnosti. 

– Atletikom se bavim od malena i dugo sam u sportu. To nam je porodična tradicija jer je i moj tata bio atletičar. Ali, kada sam upisala Fakultet za fizičko vaspitanje u Beogradu, zbog obaveza, nisam bila u prilici da se atletici posvetim u meri u kojoj sam htela – iskrena je sportistkinja. 
Ipak, kada je prošle godine počela da radi kao referent za fizičko vaspitanje u 126. brigadi VOJIN ukazala se prilika da se posveti onome što najviše voli – sportu. 

– Vojska Srbije omogućila mi je da ostvarim san, jer na Vojnoj akademiji postoje izuzetno dobri uslovi za trening. Tu su Sportski centar i novootvorena atletska dvorana, a neće samo na tome ostati. Pripreme na nivou Vojske Srbije, takmičenja, baš kao i stimulativne mere za najbolje, motivišu. Još ako postoji i ljubav prema sportu, uspesi ne izostaju – naglašava Ivana. 

U prethodnoj godini dvadesetdevetogodišnja Nišlijka nizala je uspehe – na državnom nivou postigla je zapažene rezultate u trkama na 800, 1.500 i 3.000 metara. U planu su, kako ističe, pripreme za kros koji organizuje RTS ove jeseni, a uspeh na tom takmičenju bio bi karta za ulazak u redove reprezentacije Srbije. 

Promocija zdravih životnih navika 

Osim Ivane, u trci je učestvovalo još pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a zapažen uspeh je i četvrto mesto profesionalnog vojnika Nataše Ćulafić, koja je, takođe, članica atletske reprezentacije Vojske Srbije. 

Pobednica je bila Teodora Simović, a brža od Ivane bila je još samo Biljana Cvijanović. Kod muškaraca najbolji je bio Osman Junuzović, drugi, Ognjen Stojanović, a trećeplasirani Stenli Kibus. 

Start je bio kod beogradskog Ušća, trasom je dalje vodila preko Brankovog mosta i centralnih gradskih ulica, pa nazad kroz Novi Beograd. Po broju učesnika i interesovanju javnosti, trka je srpsku prestonicu svrstala među top destinacije za ljubitelje trčanja. Najveću „Najk” trku na ovim prostorima otvorile su košarkašice Milica Dabović i Tamara Radočaj, koje su bodrile trkače, promovišući zdrave životne navike i razvoj sporta.

Biljana Miljić