Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
26.03.2014.

Главна планска конференција о војној сарадњи Србије и САД



У Министарству одбране одржана је Главна конференција за планирање активности билатералне војне сарадње Републике Србије и Сједињених Америчких Држава за фискалну 2015. годину.

Конференцији су присуствовали припадници Министарства одбране, Војске Србије и Оружаних снага Сједињених Америчких Држава, из састава Европске команде САД и Националне гарде Охајо.

Анализирани су досадашњи резултати сарадње, смернице изведене из закључака са радних посета највишег нивоа, проблеми који су се јављали током реализације активности у протеклом периоду и потребе система одбране, те је у складу са тим вршено усаглашавање бројних активности и области сарадње за фискалну 2015. годину (1. октобар 2014 – 31. септембар 2015. године).

 Закључено је да и даље има простора за квалитативно унапређење сарадње, о чему говори велики број усаглашених активности, усмерених пре свега на заједничке вежбе, обуку, развој базе „Југ“, развој подофицирског кора и друго, али и на нове области сарадње као што су развој Центра за научене лекције, размена искустава и решења у области безбедности сајбер простора и могућности заједничког ангажовања медицинских тимова. Тежиште сарадње у наредном периоду усмерене су пре свега на наставак подршке реформи система одбране, као и унапређење оперативних и функционалних способности Војске Србије.

На крају радног дела Конференције,нови План билатералне војне сарадње за фискалну 2015. годину потписали су заступник начелника Управе за међународну војну сарадњу, пуковник Милан Коњиковац и изасланик одбране САД у Београду, пуковник Пол Броцен.