Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
13.02.2014.

Примопредаја дужности у НАТО војној канцеларији за везу



Италијански бригадни генерал Лућо Бата преузео је дужност шефа НАТО војне канцеларије за везу у Београду од италијанског бригадног генерала Орнела Барона, на данашњој церемонији примопредаје дужности у Великој ратној сали старог Генералштаба.

Свечаности су присуствовали министар одбране Србије Небојша Родић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, командант Команде здружених снага НАТО-а у Напуљу адмирал Брус Клинган, амбасадор Сједињених Америчких Држава Мајкл Кирби, амбасадор Републике Словачке - Контактне амбасаде НАТО у Београду, Јан Варшо, војни званичници, као и представници Министарства одбране, Војске Србије, невладиних организација и дипломатског кора.

Адмирал Клинган је изразио задовољство што присуствује данашњој примопредаји и истакао да сарадња НАТО војне канцеларије за везу и Србије представља важно поглавље, и да је тај однос изграђен на поверењу. Адмирал је одао признање генералу Барону за двогодишњу службу на челу НАТО војне канцеларије за везу у Београду.

Генерал Барон је рекао да му је била посебна част да служи у Србији и да неће лако заборавити време проведено овде. Он је додао да ће памтити професионализам и посвећеност српских војних власти, и одао похвале војном руководству Србије, те пожелео успех бригадном генералу Бати и његовом тиму.

Нови шеф канцеларије, генерал Бата, изјавио је да се радује наставку подршке Министарству одбране и Војсци Србије у њиховим даљим реформским напорима и изразио наду да ће партнерство наставити да јача, јер НАТО остаје спреман да и даље сарађује са Србијом на заједничкој агенди.

Бригадни генерал Бата је шести шеф НАТО војне канцеларије за везу од њеног оснивања 2006. године. Исту функцију обављао је током 2007. и 2008. године у Београду.