Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
10.02.2014.

Специјална плакета „Најплеменитијег подвига године“ заставнику Пашићу



Заставник прве класе Ранко Пашић добитник је специјалне плакете у овогодишњој акцији „Најплеменитији подвиг године“ у којој компанија „Вечерње новости“ по 51. пут додељује признања најплеменитијима и најхумнијима у години за нама.

То признање заставник Пашић, главни подофицир Трећег батаљона војне полиције, заслужио је јер је из куће у пламену, са колегама, спасио старицу Љубицу Лазаревић, у непосредној близини касарне „Књаз Михаило“ у Нишу. Заставнику Пашићу, на данашњој свечаности у Скупштини града Београда, плакету је уручио академик Матија Бећковић.

- Лепо је што се неко сетио да се најплеменитије људске особине не забораве, истакао је заставник Пашић, додајући да се није надао признању.

Стручни жири, чији је члан био и начелник ВМА бригадни генерал Маријан Новаковић, донео је одлуку да је најплеменитији човек 2013. године Горан Сладојевић, грађевинац из Бадовинаца, муж и отац троје деце, који је ризиковао свој живот да би спасао четворицу комшија које је оборио смртоносни гас.

Златна плакета за колективни најплеменитији подвиг ове године припала је породици Мијаиловић из Београда, који су, када више нису могли да помогну свом сину који је, после саобраћајне несреће био у стању мождане смрти, одлучили да се његови органи трансплантирају и тиме сачували четири живота.

Четрнаестогодишњем Николи Јечменици ове године је припала Златна плакета за најплеменитији дечји подвиг, јер је на првомајском уранку, када је пламен захватио ногавице његовог друга Марка Ћурчића, једини остао присебан, стигао успаниченог дечака, оборио га и голим рукама и угасио ватру на њему.

Специјалне плакете, уз заставника Пашића, добило је још 14 хероја чији су подвизи обележили годину која је за нама.

„Најплеменитији подвиг године“ једна је до најдуговечнијих и најугледнијих друштвено одговорних акција у српским медијима, која се сваке године додељује грађанима који су се у претходној години истакли својом хуманошћу, несебичношћу и пожртвовањем.