Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
23.01.2014.

Обележена годишњица новосадске рације



У Новом Саду данас је обележена 72. годишњица новосадске рације, једног од најтрагичнијих догађаја у историји града, у којој су мађарске окупационе фашистичке власти убиле, или живе гурнуле под лед залеђеног Дунава, између 1300 и 1700 Срба, Јевреја и Рома, житеља Новог Сада, међу којима је био велики број жена, деце, стараца.

Грађанима окупљеним на платоу испред споменика "Породица" на новосадском Кеју жртава рације, обратио се Милош Вучевић градоначелник Новог Сада.

- Једну од најтамнијих страница наше историје никада нећемо заборавити- рекао је, између осталог, Вучевић и поручио како суживот на овим просторима нема алтернативу сем да почива на утабаној стази поштовања и уважавања међуетничке и верске толеранције.

Уз саслужење новосадских свештеника и ђакона помен Српске православне цркве жртвама рације служио је Епископ бачки Иринеј, док је комеморативни помен Јеврејске заједнице одржао Исак Асиел Врховни Рабин Србије.

Мађарска војска, жандармерија и Државна краљевска полиција су са рацијом отпочели у рано јутро 21. јануара 1942. године претресима и хапшењима грађана и читавих породица. Поједине невине жртве окупатор је убијао одмах на улици, део је одводио до новосадског купалишта “Штранд” и тамо их убијао и бацао у Дунав, док је део људи једноставно изводио до обале и тамо их убијао, или их живе бацао под лед. Рација је трајала три дана, а како су поред житеља Новог Сада у рацији страдали и житељи околних места, рачуна се да је у тродневном пиру окупатора убијено око 4500 људи.

Током комеморације председник Скупштине града Синиша Севић и представници омладине Јеврејске општине и Матице Ромске, Мина Гусман и Милан Николић са брода „Шабац“ Речне флотиле, уз звуке бродских сирена, спустили су венац у чамац ронилаца речне флотиле, из кога су рониоци, старији водник прве класе Јован Мартиновић, десетар Александар Јовановић и разводник Ђорђе Недељковић, венац спустили у воду Дунава.