Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
12.01.2014.

Посета фабрици „Милан Благојевић – наменска“ у Лучанима



Министар одбране Небојша Родић посетио је данас предузеће „Милан Благојевић – наменска а.д“ Лучани, где је са директором тог реномираног произвођача једнобазних и двобазних барута и ракетних горива, Радошем Миловановићем разговарао о актуелном тренутку пословања фабрике.

Министар Родић је после састанка са менаџментом предузећа обишао погоне енергетике, целулоида и шкољки и Б погон за производњу ракетних горива и једнобазних барута, где се у разговору са запосленима интересовао за технолошки процес и услове рада. Он је, како је истакао, други пут у Лучанима за веома кратко време ради реализације договора са првим потпредседником Владе Александром Вучићем, у вези стварања оптималног оквира за још успешнији рад српске наменске индустрије.

– Није неуобичајено за директора Миловановића и мене да имамо сусрете недељом. Данас сам ту и да домаћинима предочим законска решења Владе Србије која се тичу броја запослених по свим основама, са јасном поруком да се број запослених мора смањивати а степен ангажованости на пословима повећати. Циљ је да до 31. децембра ове године смањимо број запослених у наменској индустрији за десет процената – истакао је министар Родић.

Према његовим речима, та индустрија је привилегована, јер је у појединим сегментима јавног сектора предвиђено и три пута веће смањење броја запослених, уз напомену да од 1. јануара у сектору наменске индустрије неће бити нових запошљавања без сагласности Министарства одбране.

Министар Родић је истакао да од представника ужичког „Првог партизана“ и лучанског предузећа очекује агресиван наступ на предстојећем Сајму малокалибарске муниције у Лас Вегасу како бисмо постали још препознатљивији на америчком тржишту.

– Оно што смо данас видели приликом обиласка предузећа „Милан Благојевић – наменска а.д“ показује и да је неопходно да будемо боље координисани како се не би догађало да су производи ове фабрике атрактивни за румунске и бугарске купце а да нису добри за купце у Србији. Нама је битан сваки динар, сваки цент и неодрживо је да се производи које ми производимо купују од оних који у нама виде само тржиште.

Према речима министра одбране, током наредне седмице у Београду ће бити одржан састанак три директора фабрика из сектора наменске индустрије, са представницима Војнотехничког института и Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране на коме ће бити речи о томе шта треба урадити да се унапреди циклус пословања, како би се у највећој могућој мери смањила зависност од увоза.

Директор предузећа „Милан Благојевић – наменска а.д“ Радош Миловановић, изразио је задовољство што је са сарадницима, током друге посете министра одбране у веома кратком року, био у прилици да га упозна са могућностима, капацитетима, опремом и кадровима предузећа.

– Добили смо и инструкције за пословање у години пред нама, пре свега што се тиче упослености, али и у вези смањења трошкова, што је неопходна мера у времену у коме послујемо.

Предузеће „Милан Благојевић – наменска а.д“ Лучани је део одбрамбене индустрије Србије и данас у области производње једнобазних, двобазних барута и ракетних горива представља признатог произвођача. Послује као акционарско друштво затвореног типа у коме је 67,78 процената капитала у власништву државе и запошљава око хиљаду и сто радника. Фабрика, која извози у 26 земаља света, у Европи, Азији, Северној и Јужној Америци, поседује Серфтификат система менаџмента квалитетом ~ISO~ 9001.