Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
21.12.2013.

Састанак министра одбране са амбасадором Данске



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић и амбасадор Краљевине Данске у Београду Мајкл Борг-Хансен разговарали су данас о сарадњи у области одбране.

Истакнуто је да је Краљевина Данска једна од најзначајнијих земаља донатора Министарству одбране кроз експертску и финансијску подршку. Покренута је иницијатива о потписивању Споразума о сарадњи у области одбране, чиме би се билатерална сарадња значајно унапредила.

Приоритетна област сарадње је војно ваздухопловство. Краљевина Данска подржала је успостављање регионалног Центра за трагање и спасавање донацијом цистерни и информатичке опреме, обуком запослених, као и подршком за чланство Републике Србије у "~COSPAS-SARSAT~" – сателитско позиционирање за потребе трагања и спасавања.

Краљевина Данска такође је и прва земља по броју донација информатичке опреме, захвајуљући чијој подршци су успостављене три мултимедијалне учионице у Новом Саду, Горњем Милановцу и Нишу, које су коришћене и приликом извођења вежбе "~Combined Endeavor~". Данска пружа и значајну ИТ подршку у припреми вежбе "~LOGEX 15~", која ће се у априлу следеће године одржати у нашој земљи.

У разговору је наглашено да је сарадња две земље развијена и у области војне медицине и војног образовања. Данска је подржала успостављање и повезивање психолошких тест центара, а покренут је и пројекат успостављања Центра за развој психолошке делатности. Министарство одбране Краљевине Данске активно подржава учење енглеског језика за припаднике Министарства одбране и Војске Србије у оквиру програма ПЕЛТ.

Министар Родић захвалио је на подршци Краљевине Данске европским интеграцијама наше земље, као и на подршци у оквиру сарадње кроз Програм Партнерство за мир.