Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
17.12.2013.

Десет година чланства Србије у ~CISM~



На свечаности поводом обележавања десет година чланства Републике Србије у Међународном савету за војне спортове~ (CISM)~, министрима одбране и омладине и спорта Небојши Родићу и Вањи Удовичићу, и начелнику Генералштаба Војске Србије, генералу Љубиши Диковићу, за допринос јачању мира и међуармијске сарадње додељене су свечане плакете.

Скупу одржаном на Војној академији, осим највиших представника Министарства одбране и Војске Србије, присуствовали су бивши генерални секретар ~CISM~, пуковник Мишел ван Мерс, гости из Олимпијског комитета и Спортског савеза Србије, страни војни представници и званице из јавног, привредног, спортског и верског живота.

Захваљујући  на лауреату, министар одбране Небојша Родић честитао је српској делегацији при ~CISM~ значајан јубилеј и обећао подршку и у деценији пред нама.

– Од вас зависи да ли ћете учествовати на следећем такмичењу у оквиру ~CISM~, у Финској. Формирајте добру екипу спремну за врхунске резултате, с којом ћемо моћи да се подичимо, а са наше стране очекујте обезбеђене све предуслове.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић је, захваљујући на признању, рекао да без јаке и спремне војске нема ни јаке државе, а без спорта нема здраве нације.

– У том смислу војска и спорт имају много заједничког и представљају оно што краси сваку нацију. У војсци, током служења или обуке, баш као и док се бавите спортом, много тога можете да научите и кренете крупним корацима напред. Такву поруку морамо пре свих послати деци која су будућност Србије – рекао је министар Удовичић.

Шеф српске делегације при ~CISM~, пуковник Драган Ђини, упућујући речи добродошлице гостима, захвалио је свима који подржавају њихове напоре на подизању опште физичке спремности, унапређивању физичке обуке и промоцији мирољубиве компоненте Војске Србије у свету.

– Док су се разне војске током историје сусретале као непријатељи на бојном пољу, данас њихови потомци доприносе јачању мира у свету, развијањем међуармијског пријатељства, поверења и помирења, чак и у некада ратом захваћеним регионима, одмеравањем снага на спортским теренима уместо на бојном пољу – рекао је пуковник Ђини и додао да се, ако желимо да напредујемо, морамо поредити са другима, ради чега и померамо своје границе и градимо вредносне узоре.

Поводом десетогодишњице српског учешћа у ~CISM~, шеф делегације Републике Србије при овој асоцијацији промовисао је холандског пуковника у пензији, Мишела ван Мерса у почасног члана српског огранка.

Плакете и признања, за изузетне резултате, уручена су спортистима, а за посебан допринос и представницима институција и организационих целина, међу којима Управи за односе са јавношћу Министарства одбране и Управи за обуку и доктрину Генералштаба, као и појединцима, за допринос међуармијској сарадњи.

На свечаности је емитована и кратка видео презентација о раду ~CISM~ и активностима наше делегације од 2003. до 2013.године

Међународни савет за војне спортове ~(Conseil International du Sport Militaire)~ познат по свом акрониму - ~CISM~, je званична међународна спортска асоцијација сачињена од оружаних снага земaља чланица, и представља савремену димензију активног успостављања међународних војних односа, али је и средство за промоцију и јачање мира у свету, међуармијске сарадње, поверења и помирења кроз спорт. Тај идеал садржан је у слогану ~CISM~: "Пријатељство кроз спорт".