Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
17.12.2013.

Посета Одбрамбеног колеџа НАТО



Полазници 123. класе Курса за више официре, наставно особље и представници менаџмента Одбрамбеног колеџа НАТО из Рима, током боравка у дводневној наставној посети Министарству одбране и Војсци Србије, присуствовали су данас у Дому Гарде на Топчидеру презентацијама спољне и безбедносне политике Србије, политике одбране Министарства одбране, сарадње са КФОР-ом, учешћа Србије у мултинационалним операцијама и организацији рада и наставном програму Високих студија безбедности и одбране, највишем облику усавршавања у систему одбране Србије.

На почетку рада, у поздравној речи, државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић  истакао је да „приступ који исказујемо последица је нашег чврстог опредељења за наставак и константно унапређење и до сада веома интензивне сарадње са Северноатлантским савезом, кроз механизме Програма Партнерство за мир. Та сарадња се веома успешно одвија не нарушавајући концепт војне неутралности Србије“.

О темама данашњег скупа говорили су помоћник министра спољних послова за безбедност Миомир Удовички, помоћник министра одбране за политику одбране Мирослав Јовановић, начелник Управе за оперативне послове Генералштаба (Ј3) генерал-мајор Војин Ч. Јондић и начелник Високих студија безбедности и одбране пуковник Слободан Јоксимовић.

Након презентација и дискусија о бројним безбедносним питањима значајним за Србију, регион и евроатлантске интеграције, помоћник министра Јовановић, оценио је да су Министарство одбране и Војска Србије у току ове године, у региону и на ширем међународном плану, препознати као поуздан партнер, што је свеукупно допринело изградњи поверења, безбедности и стабилности.

Оцењујући посету Србији врло значајном, др Дариа Даниелс Шкодник, декан Одбрамбеног колеџа НАТО, прва жена на тој високој функцији од оснивања колеџа 1951. године, истакла је да је посета врло значајна за полазнике те високе војне школе, јер је прилика да стекну бољи увид, информишу се и сагледају систем одбране Србије у целини. Она је, такође, изразила наду, с обзиром на то да је реч о првој посети те врсте, да ће сарадња бити настављена и убудуће.