Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
17.12.2013.

Састанак министра одбране са амбасадором Алжира



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић састао се данас са амбасадором Демократске Народне Републике Алжир Абделкадером Месдуом.

Оцењено је да су традиционално пријатељски односи Србије и Алжира продубљени унапређењем стратешке сарадње у области одбране и да постоји интерес да се сарадња настави и у другим областима. Споразум о сарадњи у области одбране, који је потписан 2011. године, омогућава даљи развој билатералне војне сарадње, посебно војноекономске, војнообразовне и војновојне.

Посебно је истакнута важност војнообразовне сарадње две земље. У току је реализација Уговора о школовању припадника Министарства националне одбране Алжира на последипломским студијама у високообразовним установама Министарства одбране Србије, на основу којег се 15 алжирских инжењера налази на усавршавању у Војнотехничком институту. Такође, 13 алжирских лекара тренутно се школује и усавршава на Војномедицинској академији.

Област војноекономске сарадње је од изузетног значаја за обе земље, с обзиром на то да је Алжир одабрао Србију за стратешког партнера у обнови и модернизацији своје одбрамбене индустрије.

Истакнуто је да је од посебне важности иницијатива Министарства националне одбране Алжира за ангажовање привредних капацитета Републике Србије на реализацији програма изградње стамбених објеката за припаднике оружаних снага Алжира.

Министар Родић истакао је да Република Србија посебно цени принципијелну подршку Алжира по питању статуса Косова и Метохије.

Родић и Месдуа истакли су значај Мешовите комисије за сарадњу у области одбране у дефинисању и имплементацији приоритетних облика сарадње.