Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
25.11.2013.

Састанак министра Родића са амбасадором Кирбијем



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић разговарао је данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Београду Мајклом Кирбијем.

Закључено је да је сарадња у области одбране на високом нивоу и да постоји интерес за даљи развој и унапређење одбрамбене сарадње у свим областима. Тежиште у сарадњи је на заједничким вежбама и обуци јединица. Такође, истакнуто је да је важна област сарадње школовање и усавршавање.

С обзиром на стратешко опредељење Републике Србије за увећање ангажовања у мировним мисијама Уједињених нација и Европске уније, тежиште у учешћу на вежбама, обуци и опремању ће бити на декларисаним јединицама Војске Србије. У вези са тим, истакнута је сарадња са Сједињеним Државама у развоју базе «Југ» у којој се реализује обука за учешће у мултинационалним операцијама. Следеће године у тој бази одржаће се међународна вежба у области припреме за учешће у мировним мисијама «~PLATINUM WOLF 14~».

Министар Родић и амбасадор Кирби сложили су се да сарадња Војске Србије и Националне гарде Охаја, посебно реализацијом пројеката «Хуманитарна асистенција», доприноси даљем развоју пријатељских односа Републике Србије и Сједињених Америчких Држава.