Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
21.11.2013.

Сусрет министара одбране Србије и Босне и Херцеговине



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић разговарао је данас са министром одбране Босне и Херцеговине Зекеријахом Осмићем.

Двојица министара изразили су задовољство због досадашње добре сарадње у области одбране, уз констатацију да постоје реалне основе за њено знатно унапређење. Тежишне области сарадње су школовање и обука, војномедицинска, војноекономска и културно-спортска сарадња.

У војнообразовним институцијама Републике Србије тренутно су на различитим нивоима усавршавања четири припадника оружаних снага БиХ, а у периоду од 2010. године до сада, слична усавршавања завршило је њих 14. У наредном периоду планирано је интензивирање тог вида сарадње, као и усавршавање припадника Министарства одбране и Оружаних снага БиХ у Центру за усавешавање кадрова атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) у Крушевцу, и припадника Министарства одбране и Војске Србије у Центру за обуку и учешће у мировним операцијама Бутмир.

«Повећањем обима те сарадње, као и разменом искустава, експерата и ангажовањем наставника у националним центрима за обуку за учешће у мировним операцијама у Бутмиру и Београду, створиће се основа за евентуално заједничко ангажовање у мировним операцијама под окриљем УН и ЕУ», рекао је министар Родић и истакао спремност да се, у складу са потребама обе стране, размотри могућност реализације заједничких симулационих или теренских војних вежби, како на билатералној основи, тако и уз учешће припадника оружаних снага суседа у региону.

Ангажовањем у оквиру активности Форума за сарадњу у области одбране Западног Балкана, Министарство одбране Републике Србије кроз пројектни приступ промовише капацитете и могућности развијања у регионалне центре Војномедицинске академије, Војне болнице Ниш, базе "Југ" и Центра за уништавање муниције и наоружања - Техничко ремонтног завода (ТРЗ) Крагујевац, те је у том правцу могуће развијање нових облика сарадње.

Уз обострану констатацију да постоји могућност за проширење војноекономске сарадње, министар Осмић је нагласио да чињеница да је наменска индустрија у БиХ заснована на ентитетским нивоима, не треба да буде препрека за остваривање обостраног интереса где год је то могуће.

Двојица министара утврдила су поступак за проналажење што бржег решења радно-правног статуса професионалних војних лица из БиХ, припадника бившег 30. кадровског центра, којима је отежано остваривање права из пензијско-инвалидског осигурања (повезивање стажа осигурања).

Наглашавајући да је реч о више него обичној сарадњи, што објективне околности и захтевају, редовни састанци на нивоу министарстава договорени су два пута годишње.

У току дводневне посете Републици Србији министар одбране Босне и Херцеговине Зекеријах Осмић посетиће Универзитет одбране и Војномедицинску академију.