Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
13.11.2013.

Потписан Споразум о сарадњи Србије и Руске Федерације у области одбране



Министар одбране Небојша Родић састао се данас у Палати Србије са руским колегом генералом армије Сергејем Кужугетовичем Шојгуом. Двојица министара том приликом потписали су Споразум о сарадњи у области одбране. Састанку са високом војном и државном делегацијом Руске Федерације присуствовао је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са сарадницима.

Министар одбране Републике Србије Небојша Родић истакао је да је данас потписан веома важан документ у области одбране између Србије и Русије који после петнаест година на новим основама регулише међусобне односе. То је, према речима српског министра, логичан след догађаја у 2013. години јер је у мају месецу потписан Споразум о стратешком партнерству који је стратешко-политичке природе.

- Сада имамо документ на стратешко-одбрамбеном нивоу сарадње. Треба да се зна да је документ базиран на партнерским односима и да он подразумева континуитет без осцилација – рекао је министар Родић и додао да ће Споразум допринети подизању оперативности, функционалности, мобилности и укупне респектабилности Војске Србије.

- Потписали смо споразум који је кровни документ и из кога ће произаћи остали документи о сарадњи са војском Руске Федерације – истакао је Родић.

Министар Родић  захвалио је министру Шојгуу на посети и подсетио да четрнаест година министар одбране Руске Федерације није боравио у Србији. То, како је нагласио Родић, говори о нашем одређењу за будућу сарадњу.

Српски министар захвалио је Шојгуу и за све што је учинио за унапређење руско-српских односа за време мандата на месту министра за ванредне ситуације у Влади Руске Федерације.

Министар одбране Руске Федерације генерал армије Сергеј Кужугетович Шојгу оценио је да су односи Русије и Србије у последње време добили нови карактер. Он је подсетио да  Споразум о стратешком партнерству који су потписали председници Николић и Путин важи и у сфери одбране.

- Данас смо потписали споразум о војној сарадњи, а у разматрању се налазе још три споразума од којих је главни Споразум о војно-техничкој сарадњи – рекао је Шојгу.

Руски министар је додао да је данас било речи и о сарадњи на плану образовања официра Војске Србије у Русији, заједничког учешћа на вежбама укључујући и вежбе ваздухопловних снага и противваздухопловне одбране.

- Договорили смо јачање контаката на релацији наших генералштабова и проширивању сарадње у свим видовима војске – изјавио је Шојгу и најавио могућност да већ у августу наредне године екипа тенковских јединица Војске Србије учествује на традиционалном такмичењу тенкиста у Русији.

Шојгу је подвукао да предстоји пуно тога да се уради на плану сарадње у области војне индустрије, оценивши да је у последњих 15 до 20 година ниво сарадње драстично смањен до „непристојног нивоа“. Он је нагласио да то што је данас договорено треба и да буде реализовано у најкраћем року.


Председник Србије Томислав Николић уручио је данас министру  Сергеју Шојгуу Орден српске заставе првог степена за нарочите заслуге у развијању међународних односа и пријатељства народа Србије и Русије. Церемонији уручења ордена у Председништву Србије присуствовали су  министар одбране Небојша Родић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић. Том приликом, председник Николић је истакао да министра Шојгуа данас одликује Србија, а да је њему само припала част да одликовање уручи.

- Ваше пријатељство према нашој држави и народу у континуитету траје годинама, није зависило од наших унутрашњих односа и није било спутавано – истакао је председник Николић додајући да га одликује не као министра одбране, већ као министра који је помагао нашој земљи у ванредним ситуацијама.

Изражавајући захвалност председнику Србије на урученом одликовању, министар Шојгу је истакао да је почаствован, указујући да пријатељство Русије и Србије, које има вишевековне корене, које је тешко уништити.

- Апсолутно сам убеђен и сигуран да је ово одликовање достојанствен наставак наших односа, како међу људима тако и међу државама – истакао је министар Шојгу поручујући да ће на дужности министра одбране уложити све напоре за наставак добрих односа, као и стратешким уговорима које су постигли председници двеју земаља.