Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
11.11.2013

У Дому Војске Србије представљен "Ратни албум 1914-1918."У присуству председника Републике Србије Томислава Николића, патријарха српског Иринеја, министра одбране Небојше Родића, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића и бројних личности из културног и јавног живота данас је у Дому Војске Србије представљен „Ратни албум 1914.1918.“ потпуковника Андра Поповића.

 Реч  је о капиталној монографији издавачке куће "Православна  реч“ из Новог Сада,  која је први пут објављена 1926. године, допуњена је и поново представљена јавности у сусрет обележавању стогодишњице почетка Првог светског рата. Књигу је уредио књижевник Милован Витезовић, а предговор су написали академик Милорад Екмечић и председник Републике Србије Томислав Николић.

Председник Николић, у свом обраћању, подсетио је да је пре 94 године потписано примирије којим је окончан, до тада највећи сукоб у историји човечанства. Он је истакао да је и тада, као и увек у својој историји, пре и после Великог рата, Србија била на страни победника. Председник је рекао да се велики део истине о славном учешћу наше војске и страдању нашег народа у Великом рату налази управо у Ратном албуму.

- Њен значај подвлачимо датумом изабраним за промоцију, на међународни дан обележавања победе савезника у Првом светском рату – рекао је Николић и додао да данашњи дан тој фото- монографији даје шири контекст и увршћује је у историјску причу тога доба. Он је рекао да је монографија доказ о историјској истини какву никаква сила никада неће моћи да измени.

- Није нам првина да се огрешимо о значајне људе из прошлости који јесу историјске личности и којима дугујемо, ако не више, макар да се у издањима попут овог сетимо њиховог огромног допиноса данас занемареној култури сећања – рекао је председник. Николић је нагласио да је Српска војска имала свест о значају ратне фотографије и филма и да је ту делатност чувала и развијала.

- Војник са фотоапаратом и камером значајан је колико и војник са пушком. Ова изузетна спознаја данас је преточена у артефакте, документа и сведочанства о походима, јунаштву и голготи српског народа и војске – подвукао је председник Србије и закључио да је фотографија једнако сведок и емотивни доживљај.

- Она чува наше специфично сећање и драгоцено брани да неки залутали, закаснели куршум данашњих перача савести не убије нашу часну историју – рекао је председник Републике Србије.

Патријарх Српски Иринеј рекао је да се једино страдање јеврејског народа може мерити са жртвама које је у 19. и 20. веку поднео српски народ. Патријарх је подсетио на стравичну чињеницу да је Србија у тим ратовима страдала од хришћанских, братских народа који су у неким деловима наше земље починили незамислива зверства у циљу истребљења Срба.

- Добро је што нас ова књига на то подсећа, јер ми спадамо у народе који врло брзо заборављамо оно што се не сме заборавити и слабо памтимо оно што се никада не сме изгубити из вида. Добро је што нас је ова књига подсетила на време прошло у коме је српски народ показао велико херојство, велику истрајност, али и велика страдања. – рекао је Патријарх Иринеј.

О монографији су говорили, главни и одговорни уредник издања и директор „Православне речи“ Зоран Гутовић и академик Драгољуб Живојиновић, историчар уметности Никола Кусовац и приређивач издања, књижевник Милован Витезовић.

„Ратни албум 1914.1918.“ представља кратак историјски преглед Првог светког рата и догађаја који су му претходили. У њему се налази мноштво фотографија, скица, слика, карти са објашњењима најважнијих догађаја из рата, а све то на српском, енглеском и франсцуском језику. На фотографијама се, поред познатих личности из тог доба налазе и бројни детаљи страдања обичних људи и цивилних жртава као и детаљи са линије фронта.

Монографија „Ратни албум 1914.1918.“ представља једно од најупечатљивијих издања која се баве Првим светским ратом на овим просторима.

 Промоцију је водила је глумица Љиљана Благојевић, а у уметничком делу програма учествовали су глумац Лазар Ристовски, пијаниста Никола Рацков и вокални солиста Ранко Јовић.