Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
21.09.2013.

Откривена спомен-биста пилота мајора Горана Савића



Поводом годишњице од трагичне погибије пилота мајора Горана Савића, данас је одржана комеморација на којој је откривена његова спомен-биста у центру Чајетине, а одлуком Скупштине општине једна улица понела је име настрадалог пилота Техничког опитног центра Војске Србије, који је изгубио живот приликом пада авиона ласта В-54 због техничког квара, 26. септембра 2012. године у Новој Пазови.

Спомен бисту открили су мајка настрадалог пилота, Радмила Савић и председник општине Чајетина Милан Стаматовић. Комеморацији су присуствовали супруга Гордана, синови Андреј и Стефан, генерал-мајори Ранко Живак и Душан Стојановић, бригадни генерал Предраг Бандић, припадници Ваздухопловства и ПВО, Техничког опитног центра, представници локалне самоуправе, родбина и пријатељи Горана Савића и бројни мештани златиборског краја.

На комеморацији је истакнут херојски чин пилота Савића који је жртвовао свој живот како би избегао пад авиона на оближњи дечји вртић. За тај подвиг председник Србије Томислав Николић постхумно га је одликовао Златном медаљом за храброст „Милош Обилић“, а један вртић у Новим Бановцима понео је његово име.

Пилот мајор Горан Савић блиставу официрску каријеру пилота започео је 27. септембра 1997. године у 242. ловачко-бомбардерској авијацијској ескадрили, а крунисао је добијањем звања фабричког пробног пилота, обављајући дужност референта за безбедност летења у Одсеку за летачке послове Центра за летна испитивања ТОЦ-а.

У пилотској каријери летео је на више типова авиона, а био је и наставник летења, командир одељења и помоћник команданта за навигацију. Истакао се у изради софтвера за симулатор летења за авионе „утва-75”, „галеб” и „супергалеб” и као радио-аматер.

Спомен-биста у парку у Чајетини дело је сликара и вајара Владимира Митровића из златиборског села Трнава, а изливена је у Ливници „Јанковић“ у Смедереву. После комеморације, чланови породице, припадници Војске Србије, родбина и пријатељи положили су венце и цвеће поред спомен-бисте и на оближњем гробљу где је сахрањен Горан Савић.