Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
14.09.2013.

Промовисани најмлађи официри Војске Србије



Поводом завршетка школовања кадета 134. класе Војне академије, данас је испред Дома Народне скупштине у Београду одржана свечаност. Испред председника Републике Србије Томислава Николића, првог потпредседника Владе Александра Вучића, министра одбране Небојше Родића, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, највишег државног руководства, дипломатског кора, војно-дипломатских представника, делегација из бројних светских војних академија продефиловали су најмлађи официри наше војске, њих 162. У прве официрске чинове промовисана су и четири припадника Војске Црне Горе. Међу најмлађим потпоручницима Војске Србије четворица су завршила војне академије у иностранству: Ваздухопловну академију у Сједињеним Америчким Државама, Техничку академију и Копнену академију у Грчкој и у Италији академију Копнене војске.

Председник Републике Србије Томислав Николић, према традицији, уручио је официрске сабље тројици првих у рангу – потпоручницима Ивану Сибиновићу, Синиши Чабаркапи и Димитрију Бећаревићу. Министар одбране Небојша Родић наградио је двојицу најбољих потпоручника по видовима Копнена војска и Ваздухопловство и противваздухопловна одбрана пиштољима са посветом – Немању Смајовића и Ивана Мудрог.

Oбраћајући се свечаном строју, председник Републике Србије Томислав Николић изразио је понос што у име свих грађана Србије стоји испред најмлађе генерације официра Војске Србије.

- Пре четири године, када сте примљени у Војну академију, цивилно и војно руководство ове земље прихватило је обавезу да веома талентоване и брижљиво селектиране девојке и младиће развије у часне људе, спремне за све изазове које собом носи официрски позив. Ваше појединачне амбиције требало је преточити у оно што је одувек красило српске официре: слободарство и одлучност да се што боље служи својој отаџбини. Задатак је успешно обављен и сада стојите пред нама. Још данас бринемо о вама. Од сутра ћете ви бити они који брину о другима. Школовање вас је оспособило да командујете али и да извршавате команде- рекао је председник Николић.

- Своје почетне дужности у Војсци Србије обављаћете у условима бурних промена које се дешавају на глобалном нивоу. Распоред политичких и економских снага у свету незаустављиво се мења и геостратегијски заокрети воде озбиљним променама у војном домену. Зато се мења карактер традиционалних задатака и појављују нове обавезе оружаних снага. Иако одбрана од оружане агресије остаје најважнија обавеза сваке војске у свету, њихово учешће у решавању кризних ситуација, на унутрашњем или међународном плану, постаје учесталије и значајније. Такви трендови и развој нових технологија намећу обавезу сталног преиспитивања организације и трансформације оружаних снага – нагласио је председник Србије.

Николић је подвукао да у данашњем свету Република Србија трасира свој пут ка просперитету и заузимању заслуженог места у европској породици држава.

-На том путу морамо да очувамо и промовишемо оне вредности коју нашу земљу чине другачијом од осталих. Задаци у процесу преговора о приступању Европској унији постајаће све бројнији и озбиљнији. Ако Република Србија жели да брзо оствари тај и друге важне спољнополитичке циљеве, мораће што пре да активира и ојача интелектуалне, дипломатске, економске, материјалне и друге ресурсе – подвукао је председник Републике.

Према речима Николића, један од услова за остваривање тих циљева је отпорност и јачање система безбедности и система одбране. Само у условима унутрашње стабилности, рекао је председник Николић, држава и друштво могу складно да се развијају – у политичком, економском, социјалном, културном и сваком другом смислу.

- Војска Србије и њени припадници у свему томе имају важну улогу. Државно руководство посвећено је томе да Војсци, у политичком, материјалном и финансијском смислу, обезбеди оно што јој је у овом тренутку најпотребније. Такав став према Војсци, с једне стране, последица је свести о важности њених мисија, а с друге, израз мере поверења у људе који се старају о одбрани земље. У условима оскудице, настојимо да пронађемо најделотворнији начин да Војска очува постојеће и створи нове војне способности, да је опремимо савременим системима како бисмо ојачали свеукупни одбрамбени потенцијал наше земље. Уз то, Војска Србије мора да буде спремна да, ако то буде потребно, пружи подршку нашим цивилним властима. Истовремено, радимо на промоцији мира у региону и свету, јачању добросуседства и сарадње са земљама на свим континентима. Зато већ неколико година војно руководство успешно припрема јединице и појединце који нашу земљу представљају у међународним операцијама – рекао је председник Републике.

- Знам да у условима осиромашења друштва многима изгледа да ћемо бесповратно да заостанемо за другима, богатијима и самим тим и моћнијима. Да је само новац одлучивао Србија не би добила ратове у које је била увучена. Војно руководство то зна добро зато стваралачки ради на максималном искоришћавању свих интелектуалних и материјалних ресурса. Од њега захтевамо да под очувањем одбрамбене способности подразумева јачање унутрашње кохезије и то на основама српске војне традиције. Разноврсне задатке које извршава Војска Србије могу да планирају и изводе само свестрани официри – образовани, самопрегорни, одлучни, морално јаки, свесни своје професионалне и друштвене улоге. Такав профил старешина је резултат система војног образовања. Упоредо са иновирањем програма академских студија и усавршавања, Универзитет одбране и Војна академија треба да наставе унутрашњу консолидацију. Веома су важне припреме система војног образовања за спољашњу евалуацију и предстојећу реакредитацију студијских програма - рекао је председник и додао да ће та два процеса пратити организацијско-формацијске промене, усмерене на интегрисање академских потенцијала, рационалније коришћење расположивих ресурса и обезбеђење највиших академских стандарда.

Николић је младим официрима поручио да је на сваком крају неки нови почетак и да они завршивши Војну академију, отварају врата тог новог почетка.

- Учите стално и много, усавршавајте се као официри, али и као људи. Градите своје каријере часно, одважно, са храброшћу и оданошћу отаџбини која је красила хероје српске војске кроз читаву нашу историју. Њиховим трагом смело извршавајте задатке које пред вас постављају држава и друштво – поручио је главнокомандујући Војске Србије најмлађим старешинама.

Председник Републике Србије осврнуо се и на предстојећи јубилеј, стогодишњицу почетка првог Светског рата и најаве покушаја да се преиспита улога наше земље у њему.

- Упозоравам све нас на искушење које почиње идуће године, у којој ће васцели свет бити посвећен обележавању стогодишњице велике трагедије многих eвропских народа, српског пре свега. Неки ће покушати да искористе велики јубилеј за ревидирање, па ако хоћете и нечасно прекрајање историјских чињеница. Снимају се филмови, организују скупови, отпочиње писање лажи о улози малене и часне Србије у Првом светском рату. Није им довољно што је Србија остала без младости бранећи се од моћника који су на њу напали са свих страна света. Није им довољно, или им није драго што је Србија повукла у победу своје савезнике и разрешила дилему да ли ће свет после рата бити бољи или гори.

Он је такође нагласио да млади официри данас почињу ново поглавље живота и да је свестан да су данашњи дан дуго ишчекивали.

- Ви и ваши родитељи имате разлога да будете поносни. Знамо да четири године које су за вама нису биле лаке. Верујем, такође, да сте свесни чињенице да се добијањем официрског чина карактер ваше одговорности суштински мења. Од данас нећете размишљати о личним резултатима и сопственом развоју, већ, пре свега, о пружању доприноса напретку јединице или установе у којој ћете радити. Посебно комплексан задатак имаће они који ће командовати подофицирима и војницима. Од успешности на радном месту зависиће ваше напредовање и повратак на Војну академију на даље усавршавање. Честитам вам почетни официрски чин и желим вам пуно здравља и успеха у животу. Живела Србија! – завршио је свој говор председник Републике Томислав Николић.

Начелник Војне академије, генерал-мајор др Младен Вуруна, обраћајући се присутнима изразио је задовољство и част што су, својим присуством, дали значај овом свечаном чину. Он је истакао да о угледу наше Војске говоре присутне делегације. Генерал Вуруна посебно је поздравио команданта Националне гарде Охаја генерал-мајора Дебору Ешенхурст те кадете и официре Војних академија Француске, Немачке, Чешке, Словачке и Алжира.

- Војна академија је данас високообразовна установа, члан Универзитета одбране, са 163 године искуства и успеха у образовању официра за дужност одбране земље. Ослонац нашег успеха је славна историја наших предака и ослободилачка традиција српске војске, али и развој војне научне мисли и примена савремених метода у настави.

Он је истакао да кадете 134. класе Војне академије одликује врло добра просечна оцена, 150 дана обуке на теренима и у јединицама, велики број наступа на разним спортским такмичењима, 10 објављених научних радова и много међународних, хуманитарних и јавних активности где су са поносом представљали војску и земљу којој припадају.

- Навршава се безмало читав век од великих српских и савезничких победничких операција Првог светског рата. Ствараоци тих операција, као и коначне победе, завршили су школовање у нашој Војној академији, а најбољи од њих били су и професори Академије.

Данас су испред нас најмлађи официри Војске Србије, поносни на Србију, њену Војску и Војну академију у којој су стекли знања, али и умеће како да та знања примене. То је оно што краси строј испред нас, строј потпоручника чија је имовина част, који знају своје задатке и обавезе и који ће те задатке и обавезе и да изврше. Тим посвећењем и животним опредељењем показали су да заслужују чин потпоручника српског официра и ја им на томе, уз дубоко поштовање и војнички поздрав, честитам – рекао је начелник Војне академије.

Потпоручник Иван Сибиновић предао је прелазну заставицу Кадетске бригаде кадеткињи Милици Машић, која је тренутно најуспешнији кадет 135. класе Војне академије. Реч је о симболичној примопредаји кадетског обележја између најуспешнијих кадета одлазеће класе и класе које ће идуће године бити произведена у официрске чинове.

У току свечаног дефилеа Војне академије, плато испред Дома Народне скупштине надлетели су авиони и хеликоптери Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, а пилот мајор Дејан Беда из "мига 29" честитао је потпоручницима прве официрске звездице. Припадници Гарде извели су егзерцир, а на свечаности су наступили и Репрезентативни оркестар Гарде и Уметнички ансамбл "Станислав Бинички".

Испред свечане бине истакнуте су реплике старих пуковских застава које су 1911. године српској војсци уручили краљ Петар Први Карађорђевић и војни министар Степа Степановић. Испред реплика старих застава, у знак почасти, стајали су кадети у војним униформама из периода наше војске од 1850 до 1945. године.

Утисци

Министар одбране Небојша Родић рекао је да има много симболике у данашњем дану због две чињенице - најмлађи официри Војске Србије завршили су четворогодишње школовање, а историјски гледано данас се навршава 95 година од почетка велике битке пробоја Солунског фронта.

- Надахнуће је за све младе кадете и кадеткиње да буду достојни имена и дела оних чија јунаштва славимо. Свима од срца желим добро здравље и много успеха, да пред собом увек имају идеју водиљу, да знају да нема недостижног чина и да ће до њега доспети само марљивим и вредним радом, рекао је министар Родић.

Председник Скупштине Небојша Стефановић истакао је да је увек изузетна част за једну земљу када промовише нову класу официра.

- Прави утисак је утисак публике на чијим се лицима видело шта то значи за ову земљу – част, достојанство, понос родитеља, девојака и момака младих који су данас закорачили у свој нови војнички живот, али и обавеза у одбрани земље, очувању њеног достојанства и стицању нових знања и вештина који ће од њих тек учинити праве старешине, рекао је Стефановић.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић рекао је да је поносан на данашњу свечаност, а време које је пред нама потврдиће да ће ови млади официри бити понос наше отаџбине.

Ненад Михајловић из Ћуприје, на манифестацију је дошао због сина Марка.
- Тај позив се мора волети, није му било тешко, јер је одувек желео да буде официр. И ето жеља му се данас остварила!

Гордана Мутавџић једва је дочекала данашњи дан, дошла је да бодри кћерку Марију, која је пре четири године изненадила изјавом да ће уписати Академију.
- Као да је јуче било! Изненадила сам се, али сам је подржала. Сада сам веома задовољна због ње.

У публици је било и доста малишана, можда будућих официра. Једна од њих је шестогодишња Мија, која је, видевши бројне девојке у строју, и сама пожелела да једног дана заврши Академију, највише због тога да би могла да баци шапку у вис.

Глумац Бојан Перић рекао је да је током снимања серије Војна академија стекао утисак да је официрски позив тешка али часна и лепа професија.

-Две година сам радио и дружио се са кадетима и овом приликом им честитам. Разумем их да имају трему, као што је и ја имам јер ћемо овде снимити последње кадрове серије - изјавио је Бојан Перић.