Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
27.03.2012.

Обележен дан обарања „стелт“ бомбардера Ф-117



Министар одбране Драган Шутановац, у пратњи заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Милана Бјелице, команданта Ваздухопловства и ПВО генерал-мајора Ранка Живака, команданта 250. ракетне бригаде за ПВО бригадног генерала Душка Жарковића и сарадника, присуствовао је вечерас традиционалном обележавању 27. марта, дана обарања стелт бомбардера Ф-117А, током бомбардовања СР Југославије 1999. године.

- Вечерас овде долазим као пријатељ, не као министар - рекао је Шутановац обраћајући се припадницима 250. ракетне бригаде. - Ваша бригада једна је од најпознатијих у свету. Имали сте прилику да се докажете у најтежим околностима, да оборите до тада такозвани невидљиви авион и срушите једну велику мистерију о авионима стелт технологије. Осим што је то било тешко време за грађане Србије и тадашње Југославије, и велико страдање, то је вероватно једини тренутак који нас везује за то време, а за који можемо да кажемо да не желимо да га заборавимо. Разарања која су се догодила те године била су непримерена нашем времену, поготово злочин који је извршен над људима - истакао је Шутановац.

- Оно што могу да обећам јесте да ћемо наставити са модернизацијом, нажалост не у обиму у којем је то до сада било, због финансијских средстава, али верујем да излазимо из кризе у којој смо били - рекао је министар Шутановац, изразивши уверење да ће се на српском небу што је могуће пре појавити нова крила и, свакако, нова опрема за наше ракеташе.

- Где год сам био у свету са поносом сам говорио да је наша јединица оборила невидљиви Ф-117А, а колико сам чуо, приликом посете кинеског председника Војног комитета, он је потпуковнику Муминовићу, који је притиснуо дугме, рекао да је херој. Сви сте заслужили да будете хероји и да будете поносни на оно што сте учинили током 1999. године, као и на оно што смо заједно учинили у последњих пет година. Нарочито у оном делу који се тиче повратка угледа и части униформе и перспективе Војске Србије - нагласио је министар одбране истичући да у прилог томе говори и око 2. 000 кандидата, колико се очекује да ће ове године конкурисати на 180 места на Војној академији.

Командант Другог ракетног дивизиона за ПВД, потпуковник Златко Мишић, рекао је да је обарање „невидљивог“ те 1999. године, била вест која је за неколико секунди обишла цео свет. За припаднике тадашњег 3. ракетног дивизиона била је то награда за мукотрпан рад.

Потпуковник Сенад Муминовић, који је на вечерашњој прослави пензионисан, задужен је за навођење ракете која је оборила невидљиви бомбардер. Припадници 250. ракетне бригаде, том приликом, осим потпуковнику Муминовићу, поклоне су уручили и министру одбране и команданту ВиПВО.

Бомбардер Ф-117А оборен је 27. марта 1999. године у 20 сати и 42 минута, од стране борбене послуге Трећег ракетног дивизиона ПВО. Већ тринаесту годину за редом организује се обележавање тог датума, а тачно у време када је „невидљиви“ оборен, припадници борбене послуге која је авион оборила секу торту у облику поменутог бомбардера.