Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
16.10.2020.

Министар Вулин: Имати Панцир значи чувати своје небо и своју земљу



Министру одбране Александру Вулину командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства бригадни генерал Тиосав Јанковић уручио је данас Плакету са оригиналним делом обореног "невидљивог" авиона Ф-117 А, којег је Трећи ракетни дивизион ПВО оборио 27. марта 1999. године, у знак захвалности за сарадњу и све што је министар учинио на јачању јединице и побољшања положаја њених припадника и враћању ратног имена јединици.


Током обиласка дивизиона 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства у касарни "Милан Тепић" у Јакову, коме је присуствовао и командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић, министру Вулину приказан је и део оперативних способности Трећег ракетног дивизиона.

Након обиласка министар Вулин је рекао да нема армије на свету која би се одрекла имена и традиције јединице попут Трећег ракетног дивизиона за противваздухопловна дејства, који је током НАТО агресије 1999. године оборио чувени „невидљиви“ авион Ф-117 А, авион Ф-16 и успешно бранио нашу земљу.

- Неки неразумни људи су га својим политичким одлукама једноставно укинули. Ми смо га вратили. Наређењем врховног команданта поново је успостављен славни Трећи ракетни дивизион за противваздухопловна дејства, онај који је показао свету да су српски противавионици на највишем нивоу и да су увек у стању да бране своју земљу. Захваљујући споразуму између председника Вучића и председника Путина и неким тешким мерама због којих смо имали довољно новца да купимо најсавременија средства, Трећи ракетни дивизион за противваздухопловна дејства данас је опремљен системом Панцир. Имати Панцир значи чувати своје небо и своју земљу. Имати Панцир значи бити раме уз раме са најбољим и најсавременијим армијама света – рекао је министар Вулин и додао да оно што одликује ову јединицу јесу готово стопостотна исправност средстава мотивисани и обучени људи, који воле свој посао и своју земљу и уз које смо сви сигурни.

Командант Трећег ракетног дивизиона за противваздухопловна дејства потпуковник Момчило Милинков рекао је да су припадници тог дивизиона данас приказали поседање ватреног положаја из покрета дела артиљеријско-ракетних средстава за противвадухопловна дејства Панцир-С1, њихово превођење у приправност број 1, рад борбених послуга на командном возилу и борбеним возилима, претовар ракета са возила за дотур на борбена возила, као и рад техничког одељења у отклањању неисправности на оптоелектронском систему борбеног возила Панцир-С1.

- Ефекат опремања наше јединице са артиљеријско-ракетним системом Панцир-С1 је вишеструк. Повећали смо број циљних канала, што значи да једновремено можемо гађати већи број циљева него раније. Већа је и зона коју можемо да обезбедимо од напада из ваздушног простора. Маневарске могућности система су значајно веће. У технолошком смислу, овај систем је далеко напреднији у односу на системе које смо имали до сада – наглашава потпуковник Милинков и истиче да су за обученост за рад на систему Панцир послуге добиле сертификате, као и да су своју оспособљеност за рад на том систему успешно доказале на здруженој тактичкој вежби са бојевим гађањем „Садејство 2020“, недавној одржаној на Пештеру.