Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.09.2020.

Министар Вулин на свечаној академији поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе



Свечана академија одржана је вечерас на Тргу српских владара у Бањалуци, поводом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе – 15. септембра.
 
Свечаној академији присуствовао је изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, министар одбране Александар Вулин са члановима делегације Министарства одбране и Војске Србије.

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић у свом обраћању путем видео линка истакао је да је данас велики дан за Србију и Републику Српску. 

 - Данас славимо јединство и слободу. Нема виших и важнијих вредности од јединства нашег народа и слободе за коју су се наши преци увек борили и за коју ћемо увек морати и желети да се боримо и у будућности - нагласио је председник Вучић указујући на историјски значај датума који је изабран - 15. септембар, када је извршен пробој Солунског фронта. 
 
Како је истакао председник Вучић, зато је важно да данас, када се суочавамо са бројним изазовима и великим притисцима из света, када видимо да без обзира на наше економске успехе наш народ и даље очекују тешки дани, наш одговор буде јединствен.
 
 - Наш одговор мора да буде слога и борба паметним политичким средствима за слободу нашег народа. И ако смо јединствени и ако смо сложни и уједињени, ми Срби, а ово није само државни празник већ свенародни и свесрпски празник, можемо да превазиђемо све невоље и победимо све проблеме и да осигурамо и гарантујемо будућност наше деце - поручио је председник Вучић честитајући празник свим Србима где год да живе. 

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је поносна што се данас са Србијом прославља важан национални празник први пут, “који треба да постане симбол нашег заједништва, слободарске традиције и окупљања”.
 
 - Кроз историју, борба за слободу је увек значила велику жртву и увек значила велико страдање. Нико нам је није поклањао, нити смо било кога за њу молили. Самим тим нико не може да нам одузме ни право да заједнички, са високо подигнитим заставама, славимо наше јединство, братску слогу и нашу тробојку и богату слободарску традицију - нагласила је председница Цвијановић. 

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, отварајући свечану академију, истакао је да је данас посебан и јединствен дан, “дан када смо се окупили у нашем српском јединству, у нашој слободи и у ономе што јесте наша национална застава”.
 
Он је изразио захвалност председнику Вучићу на иницијативи за обележавање овог празника. 

 - Овај дан више него иједан други концентрише оно што јесте српски национални и државни интерес - наше јединство које нам је потребно и које је кроз векове показивало управо снагу борбе против огромних изазова које смо имали кроз историју - истакао је Додик додајући да са овим празником почиње савим нови приступ српском националном односу у нашем јединству. 
 
Прву свечану академију поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, обележио је богат културно-уметнички програм, а започела је интонирањем химни Републике Српске и Републике Србије. Приказан је и видео матаријал из филма у продукцији Војнофилмског центра „Застава филм” о првом српском ратном фотографу Ристи Марјановићу, који је својим фотоапаратом испратио целу српску голготу Великог рата.
 
Глумци Академије уметности из Београда и Бањалуке говорили су текст из драме „Солунци говоре“ Антонија Ђурића, за музички део програма био је задужен Полицијски оркестар Министарства унутрашњих послова Републике Српске, а свечаност су обележили и наступи бројних уметника.