Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.09.2020.

Министар Вулин на вежби подржаној рачунарским симулацијама „Блокада 2020“




Министар одбране Александар Вулин обишао је данас у Центру за обуку путем симулација припаднике Петог батаљона војне полиције који у периоду од 14. до 18. септембра реализују вежбу подржану рачунарским симулацијама „Блокада 2020“.

Вежбом, на којој уз припаднике батаљона учествују и припадници РВиПВО, Црвеног крста Србије и Међународног комитета Црвеног крста, створена је прилика да се команда Петог батаљона војне полиције увежба у планирању, организовању и извођењу блокаде окружења и уништења диверзантске групе у условима симулираног окружења.

Након обиласка вежбе, министар Вулин је истакaо да Војска Србије користи модерне технологије како би своје припаднике припремила за што боље извршење задатака.

- Само оно што војник научи у миру, може да уради у рату. Војска Србије користи све могућности, а посебно најновије технологије како би припремила своје припаднике за обављање најсложенијих и најкомпликованијих задатака. Војска Србије се припрема, организује, вежба и свака вештина и способност коју усвоји и освоји, веома је важна за јачање наше борбене готовости. Војска Србије ће увек на првом месту, радити на оспособљавању својих припадника, а набављањем нових софтвера и нове опреме бићемо само још ближи и приближнији другим, великим армијама света – поручио је министар Вулин.

Вежбе подржане рачунарским симулацијама важан су облик практичне обуке команди и јединица у Војсци Србије, објашњава заменик начелника Центра за обуку путем симулација пуковник Радован Бабић, који је уједно и заменик руководиоца вежбе „Блокада 2020“, пуковника Саше Недељковића из Команде Копнене војске.

- Овај центар и вежба подржана рачунарским симулацијама, као платформа обучавања је изузетна, јер у односу на остале командно-штабне вежбе или вежбе на терену имамо могућност реалног одазива система, реалног одазива оперативног окружења током извођења операције. Ми стварамо један симулациони модел у који укључујемо сопствене снаге, непријатељске снаге, суседне јединице, неутралне и све чиниоце цивилног окружења који у међусобној интеракцији стварају једну слику у којој јединица извршава задатак – истиче пуковник Бабић и додаје да се захваљујући овој врсти вежби тачно може проценити и анализирати на основу чега је јединица донела неку одлуку, које факторе је уважила током планирања и извођења операције и тиме је научити да не понови грешку тј. како у сличној ситуацији да донесе оптималну одлуку.

Пуковник Бабић истиче да вежба „Блокада 2020“ тече по плану и сматра да ће извођењем вежбе бити постигнут постављени циљ, а то је нова вредност исказана у знању које ће вежбовна јединица имати након вежбе.

Реализацијом вежби у симулираном окружењу Центра за обуку путем симулација, јединице Војске Србије стичу искуство у извођењу вежби на савремен начин, уз реално окружење, без утрошка људских и уз минимални утрошак материјалних ресурса, што доприноси унапређењу обуке и оспособљености команди и јединица.