Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
11.06.2020.

Испраћај гардиста који ће учествовати на Паради победе у Москви



Министар Вулин: Учешћем на паради поново потврђујемо да нам је слобода све
 
Припаднике Гарде Војске Србије, који ће учествовати на Војној паради у Москви поводом обележавања 75. годишњице победе над фашизмом, данас је на Аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ испратио министар одбране Александар Вулин.

Догађају је присуствовао и амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко и командант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић.
 
- Срби су 1941. године повели први антифашистички устанак у Европи, 1944. југословенски партизани, са Црвеном армијом, ослободили су Београд и заувек протерали нацистичког окупатора, а 75 година касније Србија је слободна да одлучује сама о себи и сама бира своје пријатеље - рекао је министар одбране Александар Вулин.
 
- Зато ћемо бити на обележавању 75 година од велике победе на Црвеном тргу. Врховни командант Војске Србије Александар Вучић и врховни командант Оружаних снага Руске Федерације Владимир Путин заједно ће посматрати параду, али још важније од тога је што ће још једном потврдити да је нама слобода све, и да никад нисмо били на различитим странама нити на погрешној страни историје - истакао је министар одбране и додао да су се Срби за своју слободу изборили и да зато знају колико вреди.

Он је истакао да је Гарда елитна јединица Војске.
 
- Она је јединица која има славну борбену, ратничку традицију и зато је шаљемо. Не само зато што су обучени и опремљени, и што ће, сигуран сам, најбоље изгледати на Црвеном тргу, већ и зато што имају традицију борбене ратне јединице, која уме и зна како се брани слобода и колика је њена цена - рекао је министар одбране Александар Вулин и додао да ће представници Србије на Црвеном тргу бити слободни, са слободним народима и на страни победника, "тамо где су нас наши преци уписали".
 
Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко подсетио је да је парада у Москви кључни догађај обележавања 75. годишњице Дана победе над фашизмом.
 
- Учешће председника Србије и Гарде Војске Србије биће и симбол садржине и карактера наших односа, јер смо увек били заједно и на правој страни историје, а тако ће и остати заувек. Њихово учешће на паради има велики одјек у Русији, и осим што ће улепшати параду, припадници Гарде ће донети садржај и потврдиће слободарску традицију Србије, која је традиција јунаштва и борбе против агресора. Строј у свечаној поворци биће симбол наших односа, њиховог високог нивоа - истакао је амбасадор Боцан-Харченко и потврдио да ће Гарда Војске Србије, осим јединица бившег Совјетског Савеза, бити једина страна јединица на војној паради.

Вођа делегације Гарде, пуковник Жељко Гавриловић рекао је да су припадници Гарде свесни додељеног задатка и велике части која им је указана.
 
- Напорно смо радили у оквиру припрема за предстојећу параду у Москви. Будите уверени да ћемо учинити све да на прави начин представимо Војску Србије и државу на тако великом догађају - истакао је пуковник Гавриловић.
 
Припадници елитне јединице Војске Србије, симболично њих 75, колико је година прошло од дана победе, маршираће Црвеним тргом 24. јуна.