Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.05.2020.

Министар Вулин: Прошла је 21 година, а нисмо чули „извини“



Пре 21 годину НАТО агресор извршио је ратни злочин – убио је седморицу гардиста и још три пацијента болнице „Др Драгиша Мишовић“. Без одлуке Савета безбедности, било ког људског, политичког, разумног или неразумног оправдања, НАТО је бомбардовао СР Југославију, не бирајући кога ће убити – рекао је министар одбране Александар Вулин након церемоније полагања венаца испред КБЦ „Др Драгиша Мишовић“, на спомен-обележје посвећено припадницима Гардијске бригаде и пацијентима страдалим у НАТО агресији 1999. године.

- Прошла је 21 година, а нисмо чули „извини“. Ове људе више нико никада неће вратити и бол њихових породица и читавог нашег народа више нико никада неће моћи да ублажи, али једно људско „извини“ можда би помогло да се ово више никада не понови. Једно људско „извини“ можда би помогло да се бар другима не деси оно што се десило нама. Зато је Србија изабрала да се сећа, да памти, да подсећа, не зато што се надамо да ће се велики постидети онога што су урадили, већ зато да им не дозволимо да забораве, никада и нипошто – поручио је министар Вулин, нагласивши да „ако се ми не будемо сећали, сви остали ће још брже и лакше заборавити, а наше жртве не заслужују да буду заборављене”.
 
Министар Вулин истиче да ниједан војник, полицајац, мушкарац, жена или дете, не заслужују да буду убијени у слободној земљи и да у слободној земљи не постоји легитиман војни циљ, нити постоји оправдање за НАТО агресију.
 
- Било је времена када смо и ми ћутали. Било је времена све до 2012. године када и ми нисмо смели да кажемо истину, а та времена заувек су прошла. Зато је Србија изабрала политику војне неутралности, да никада не дозволи да буде део било каквог војног савеза и пакта који ће њој издати наређење да једног дана убија неки мали, слободан народ. Оно што је чињено нама, ми никада ником другом нећемо чинити. Очекујемо и даље то извињење, које неће вратити наше мртве, али ће можда гарантовати да се ово више никада никоме неће поновити – рекао је министар Вулин.

У делегацији Министарства одбране и Војске Србије која је положила венце били су и командант Гарде Војске Србије генерал-мајор Миломир Тодоровић и начелник Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић.
 
За страдале војнике Гардијске бригаде и пацијенате болнице „Др Драгиша Мишовић“ данас је одржан и молитвени помен, који су служили главни војни свештеник потпуковник Слађан Влајић и војни свештеник Гарде мајор Стеван Стевановић.
 
Венце на спомен-обележје испред КБЦ „Драгиша Мишовић“ положили су и представници града Београда, породица настрадалих, као и делегација болнице. 
 
Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић поручио је да се и 21 годину након НАТО злочина, на месту страдања окупљамо са неверицом да је заиста било могуће одузети 10 живота на такав начин.

- Сећајући се страдалих, овде излазимо са поруком да се ово никада никоме у свету не понови,  а надам се да се нама никада неће поновити. Са овога места увек је порука да слобода, самосталност и независност наше земље и нашег народа не може да се отргне и да се одузме. Сећајући се ових жртава, не смемо то никада да заборавимо – истакао је Младеновић.
 
Гарда Војске Србије традиционално обележава сећање на припаднике Гардијске бригаде страдале у НАТО агресији церемонијом полагања венаца и обиласком Спомен собе у касарни „Дедиње“, где се евоцирају успомене и чувају сећања на недужне жртве. Полагање венаца испред КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ један је у низу догађаја којим се обележава годишњица НАТО агресије на нашу земљу.