Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
11.05.2020.

Врховни командант ванредно унапредио заслужне у борби са корона вирусом




Због показане храбрости и успешног извршавања задатака у борби са Корона вирусом, а на основу члана 112. став 2. Устава Републике Србије, члана 17. тачка 9. Закона о Војсци Србије председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић донео је указе о унапређењима у виши чин.

Начелник Управе за војно здравство бригадни генерал Угљеша Јовичић ванредно је унапређен у чин генерал-мајора, а начелник Управе за логистику (Ј-4) Генералштаба Војске Србије пуковник Срђан Петковић унапређен је у чин бригадног генерала. 
 
Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић уручили су указе и у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије и своје честитали унапређења генерал-мајору Јовичићу и бригадном генералу Петковићу.
 
Генерал-мајор Угљеша Јовичић завршио је Медицински факултет у Новом Саду 1984. године. У време оружаних сукоба на простору бивше СФРЈ 1991. и 1992. године био је командир санитетског вода Прве гардијске артиљеријске бригаде. Специјализацију из Опште медицине завршио је на Медицинском факултету у Београду 1996. године. У време НАТО агресије 1999. године обављао је дужност управника Гарнизонске амбуланте у Крагујевцу, ванредно је унапређен у чин потпуковника и одликован од стране председника Републике. Докторирао је 2013. године на Медицинском факултету у Крагујевцу. У чин бригадног генерала унапређен је 2018. године. Начелник Управе за војно здравство је од 2018. године.

Бригадни генерал Срђан Петковић у време НАТО агресије 1999. године обављао је дужност командира техничког вода у 23. пешадијској бригади Нишког корпуса Треће армије. Командно-штабно усавршавање завршио је 2009. године, а Генералштабно усавршавање 2013. године. У чин пуковника ванредно је унапређен 2014. године. На дужности  директора ТРЗ Чачак је од 2014. године, а на дужности начелника Управе за логистику Генералштаба Војске Србије од 2019. године.

Према речима генерал-мајора Угљеше Јовичића, ванредно унапређење у виши чин резултат је не само његовог личног рада, већ и свих колега из војног здравства, посебно у времену када је пред свима био један изузетно важан задатак – борба против вируса Ковид-19.
 
- Без колега медицинара и колега које носе војно здравство, не бисмо могли да одговоримо задатку који је био пред нама. Захваљујем врховном команданту, министру одбране и начелнику Генералштаба на томе што су препознали да смо се трудили да наше задатке изнесемо до краја и хвала им што су препознали и моје лично ангажовање. Ово је за мене велика обавеза и још већа част. Могу да кажем и да се обавежем да ћемо радити још боље и да ћемо унапредити војно здравство – поручио је генерал Јовичић.
 
Бригадни генерал Срђан Петковић рекао је да унапређење у виши чин у каријери сваког професионалног војног лица представља посебан тренутак.
 
- За мене унапређење представља огромно признање, задовољство и част – на једној страни, а на другој – обавезу и одговорност у извршавању предстојећих задатака, заједно са припадницима Управе за логистику, Централне логистичке базе, управним и извршним органима логистике Војске Србије у стварању услова за несметану реализацију задатака састава, јединица и установа Војске Србије. Својим претпостављенима – врховном команданту, министру одбране и начелнику Генералштаба захваљујем на указаном поверењу – рекао је генерал Петковић.
 
Уручењу указа о унапређењу присуствовали су заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Петар Цветковић, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић и начелник Управе за кадрове пуковник Златко Мишић.