Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
04.05.2020.

Министар Вулин: Будући пилоти и ученици завршне године Средње стручне војне школе нису прекидали школовање током пандемије




- Наши будући пилоти и ученици завршне године Средње стручне војне школе нису прекидали своје школовање током трајања пандемије. У складу са лекарским препорукама, због специфичности њиховог будућег занимања и због свега што морају да ураде и науче, ми смо их задржали на школовању, задржали у касарнским-карантинским условима, водећи рачуна сваког дана о њима и њиховом здрављу. За све то време, ни један кадет Војне академије и ни један ученик Средње стручне војне школе није био заражен, здравље им није било угрожено – истакао је министар одбране Александар Вулин који је данас обишао ученике 47. класе смера Ратно ваздухопловство и протвваздухопловна одбрана Средње стручне војне школе и кадете 140. и 141. класе Војне академије модула Војно ваздухопловство на обуци на аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници.

Према његовим речима, они су све време вредно учили и радили и зато данас Средња стручна војна школа полаже матурски испит, а у складу са планом и програмом очекује се завршетак школовања и за наше будуће пилоте.
 
- Војска Србије је и овде показала колико је организована, колико је способна, колико води рачуна о свим својим припадницима, а Војна академија и уопште војно школство су показали колико су у стању да се прилагоде свакој потреби и свакој ситуацији – нагласио је министар Вулин.
 
Према речима начелника Војне академије генерал-мајора Бојана Зрнића, кадети 140. и 141. класе Војне академије упркос пандемији одржали су континуитет школовања, а ученици 47. класе Средње стручне војне школе смера Ратно ваздухопловство и ваздухопловно-техничка служба ових дана завршавају школовање и имаће матурски испит. После тога, како је додао, завршавају војно-стручну обуку, а њихова промоција у подофицирске чинове биће одржана крајем септембра ове године.

- Осим наставка и завршетка школовања садашњих генерација у Војној академији, радујемо се што ћемо следеће седмице започети процес селекције на основу конкурса који је завршен 15. марта. Стекли су се услови да од 12. маја почне процес селекције. Прво ће бити позивани кандидати за упис у Војну гимназију, па за Средњу стручну војну школу, док је 16. маја планирано тестирање из математике и физичка провера за будуће кадете Војне академије – рекао је генерал Зрнић.
 
На обуци је данас био и кадет 140. класе Душан Танасијевић, који је на петој години смера Војног вазухопловства и школује се за пилота авиона.
 
- Тренутно смо на обуци на авиону Ласта В54, а у току је завршни део обуке који се односи на инструментално летење. По завршетку обуке на Ласти, прелазимо на авион Галеб Г4 – истиче кадет Танасијевић, додајући да се обука до сада одвијала по плану и да га након овог сегмента очекује део обуке посвећен ноћном летењу, након чега се стичу услови за прелазак на млазну авијацију.

Међу ученицима Средње стручне војне школе смера Ратног ваздухопловства и ПВО је и ученик четврте године млађи водник Божидар Митрић, који истиче да ће после завршетка наставе уследити матурски испити и одбрана матурских радова, затим извођење посебних обука наставе и стажирање.
Он је истакао да је задовољан обуком, да су имали прилику да након теоретске наставе стечена знања провере у пракси, на авиону и да су ученици запамтили све што су наставници пренели.
 
Обилазак је започео реферисањем начелника Војне академије генерал-мајора Бојана Зрнића, који је министра одбране информисао о наставку школовања и селекцији за упис у војне школе која предстоји у наредном периоду, након чега је министар Вулин обишао обуку кадета и ученика која се изводи на стајанци батајничког аеродрома и разговарао са њиховим старешинама и наставницима.
 
Данашњем обиласку присуствовали су ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић, командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић и начелник Средње стручне војне школе пуковник др Стеван Мушицки.