Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.03.2020.

Проглашено ванредно стање у Србији




На основу процене ризика и претњи по безбедност Републике Србије и њених грађана, коју је урадило Министарство одбране, председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, председница Народне скупштине и председница Владе, донели су одлуку о проглашењу ванредног стања у Србији 15. марта 2020. године.

Ванредно стање уведено је у складу са одредбама члана 200 став 5 Устава Републике Србије, а на основу писма које је Председнику и Влади упутио министар одбране.
 
Одлука о увођењу ванредног стања ступа на снагу одмах, истакао је Вучић на прес конференцији.
 
Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић рекао је да ће један од задатака Војске Србије бити да чува болнице и друге важне објекте.

"Србија је од данас у рату против невидљивог противника, опасног и опаког противника, кога наша земља мора да победи", поручио је председник Вучић и нагласио да је ово борба за оне који су стварали и градили ову земљу, за наше родитеље, за наше старије, али и за будућност наше Србије.
 
Он је позвао старије особе да чувају своје здравље, да не излазе из својих домова, јер су они најугроженија категорија.
 
Председник Вучић је посебно захвалио лекарском тиму, свим здравственим радницима, лекарима и медицинским сестрама, на њиховом доприносу у борби против коронавируса.
 
У Србији још нема ниједног смртног случаја од коронавируса, рекао је Вучић и додао да тренутно укупно имамо 48 заражених.
 
Он је подсетио да је Србија прошла кроз тешке кризе, кроз ужасну економску кризу, тешку ситуацију на Косову и Метохији, мигранстку кризу, али ово ће за нас бити најтежа битка, за наш народ, за наше старе и болесне.
 
Председник Вучић је у име Србије изјавио саучешће свим европским пријатељима, италијанском и шпанском народу посебно.
 
Он је изјавио да од сутра нема школа, вртића, факултета. Нема тренинга, спорта. Ученици ће учити преко телевизије, РТС 2 и РТС Планете, и школе вероватно неће бити отворене до краја школске године.
 
"Затвара се живот да бисмо сачували живот", нагласио је председник Србије.
 
"Нећу сада да доносим политичке заључке него кад све прође, али смо схватили да не постоји велика међународна нити европска солидардност и да је то била бајка на папиру", рекао је председник Вучић поводом изостанка европске солидарности и немогућности да се медицинска опрема набави од европских земаља.
 
Зато је данас упутио писмо председику Кине Си Ђинпингу, “пријатељу и брату српског народа”, како га је назвао, гарантујући му “вековно челично пријатељство са малом Србијом”, са молбом за помоћ, јер је то једина земља која може да нам помогне у овој ситуацији.
 
Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић рекао је да ће војска чувати болнице. “Не смемо да дозволимо улаз у болнице и зато ће болнице чувати војска. Неће бити нападани лекари, неће моћи да уђе ко год хоће у болнице. Видећете војску поред најважнијих објеката“, најавио је председник Вучић.
 
Полиција ће, најавио је такође, радити тежак посао, надзор над изолацијом, а онај ко буде прекршио наредбу о изолацији добиће три године затвора, рекао је Вучић и најавио предузимање многих мера, а многе ће се мењати и допуњавати из дана у дан.
 
Не можемо забранити улазак у земљу нашим држављанима, као што ћемо свима другима, не рачунајући Кинезе, а грађани морају да поштују евентуалну одлуку надлежних лекара о карантину или самоизолацију, поручио је председник Републике.

Све мере се предузимају како би се сачувала земља, истакао је председник Вучић и позвао све грађане Србије, све који живе у Србији, Мађаре, Бошњаке, Румуне, Словаке, Роме, Албанце, Хрвате, Словенце, Македонце, да буду дисциплиновани.
 
"Да сачувамо Србију, да се дисциплином боримо за нашу будућност", нагласио је председник Вучић, најављујући српску солидарност, односно да ће Србија помоћи Републици Српској у овој тешкој ситуацији.
 
„Велика је битка пред нама. У ту битку морамо да уђемо са много знања, много храбрости и истовремено страсти и хладнокрвности. Страсти да помогнемо нашим најстаријима, а хладнокрвности да и тешке поруке прихватамо мирно и да знамо да је то најбољи могући начин за избављење наше земље“, рекао је Вучић.
 
„Предаја није опција. Предаја за Србију никада није била и никада неће бити опција. Борићемо се и победићемо. Живела Србија – закључио је своје обраћање председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић.
 
Конференција за медије уследила је након састанка Кризног штаба за сузбијање заразне болести Covid 19 и Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица вируса корона, којим је председавао Александар Вучић. Састанку је присуствовао министар одбране Александар Вулин.