Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
09.03.2020.

Председник и врховни командант Александар Вучић посетио ваљевски “Крушик”




Вучић: Радници неће имати проблем ни с послом, ни с платама
 
Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић посетио је данас ваљевски “Крушик”. Обиласку је присуствовао министар одбране Александар Вулин.
 
Посета је започела састанком, коме су присуствовали министар Вулин, начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић, директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић, министар финансија Синиша Мали, директор ХК „Крушик“ Владан Лукић, представници Министарства одбране и Војске Србије и Одбрамбене индустрије Србије. На састанку је председник Вучић са руководством “Крушика” разговарао о унапређењу пословања фабрике.
 
Држава је спремна да уложи велики новац у “Крушик” како би фабрика опстала, рекао је Вучић у обраћању радницима “Крушика” после састанка, али ће морати да се спроведу темељне и озбиљне реформе у комплетној наменској индустрији, посебно у “Застави” и “Крушику”.

„Неколико дана и недеља бавили смо се „Крушиком“, али и комплетном одбрамбеном индустријом Србије. Трудили смо се да анализирамо све, да видимо каква је и колика тражња у свету за производима наше одбрамбене индустрије. Сазвали смо све фабрике у Београд на састанак, рачунајући да негде око 11.500 директно запослених, а индиректно и више од 20.000 људи зависи од наших одлука, али и од тога како ћемо и на који начин управљати нашим ресурсима у будућности“, рекао је председник Вучић.
 
Он је рекао да захваљујући и недовољној способности различитих пословодстава, па и због рушења угледа „Крушика“, пре свега у међународној јавности где је спровођење одређених уговора одмах прекинуто, „Крушик“ данас није у сјајној ситуацији. Дошли смо да видимо на који начин да помогнемо „Крушику“. Пре свега биће неопходно да се спроведу темељне реформе у целој  одбрамбеној индустрији Србије, посебно у „Крушику“ и у „Застави у Крагујевцу“, нагласио је председник Вучић.
 
Како је истакао, није имао прилику да разговара са синдикатима.
 
„Са њима ћу да разговарам наредних дана. Позваћу представнике синдиката да са њима додатно разговарамо, јер је држава спремна да уложи велики новац да бисте могли да опстанете и да сачувате свој посао, али тај новац мора да буде одговорно трошен, морамо да имамо људе који знају шта је будућност, а не за четири месеца да понављамо исту причу. Што се вас радника тиче, нећете имати проблема ни с платама ни с послом, али вас молим да и ви помогнете својој држави која је власник оваквих предузећа и да одговорним понашањем потврдите шансу да опстанете на тржишту и разлог да постојите“, поручио је врховни командант Војске Србије. 
 
Новац у “Крушик” не може пасти с неба, већ запослени морају да га зараде, поручио је председник Вучић и додао да ће им држава помоћи у томе и плаћањем добављачима, чиме ће уједно бити прокрвљена цела одбрамбена индустрија.
 
“Платићемо свима све, да можете да набављате нове материјале и да од нових уговора то плаћате, а не да стално будете у заостатку. Зато ћемо морати да направимо реорганизацију посла, да видимо како да у потпуности реформишемо предузеће, окренемо га тржишту и више се оријентишемо на профитабилне програме и како да у будућности што мање пара дајемо из државне касе. Наш циљ није да сипамо новац као у бунар, већ је наш циљ да зарађујемо новац”.
 
Председник Вучић истиче да нема страх од одговорности и доношења тешких политичких одлука и да је зато дошао у „Крушик“, да би запосленима у лице рекао какво је стање у том предузећу.
 
“На жалост, ни ми сами нисмо успели да чувамо „Крушик“. Нисмо га сачували од разних гласина. Неки у окружењу почели су да узимају уговоре уместо „Крушика“ и са тим проблемом ћемо се сасвим сигурно суочавати у наредних годину, годину и по дана, уз све ове остале проблеме о којима сам већ говорио. Добро знамо да је „Крушик“ срце Ваљева и читавог Колубарског округа. Овде ради 3.100 људи који имају породице које издржавају. Драго ми је што је просечна плата у јануару била 63.000 динара, што није усклађено са могућностима „Крушика“. Имајте у виду да је толика просечна плата захваљујући енормним давањима државе Србије, а не захваљујући ономе што је зарађено”, истакао је председник Вучић.
 
Ваљево без „Крушика“ није Ваљево и да нема „Крушика“ сви би отишли у Београд или у свет, поручио је председник Вучић и напоменуо да је важно да људи остану да живе у Ваљеву јер је тај град чвориште значајно за опстанак и постојање целе Србије и да ће зато држава наставити са великим улагањем у „Крушик“ и Ваљево.
 
“Када говорим о великим улагањима, не говорим о стотинама хиљада евра већ о десетинама милиона евра”, нагласио је председник Вучић.
 
Председник Вучић је, обраћајући се запосленима фабрике „Крушик“, апеловао на подршку и помоћ, као и за одговорност и за озбиљност, јер је реч о структурним проблемима, као и о промењеној тражњи у свету, броју запослених и висини примања.
 
“Све то можемо да издржимо ако имамо довољно уговора, али зато морамо да видимо како производњу да преоријентишемо, према којим тржиштима, ко ће да се бави набављањем уговора. Оно што је, такође важно, је да ће Војска Србије куповати велики број производа од вас и посебно су заинтересовани за пројектиле 128мм и 155мм, “маљутке”, за ракете за хеликоптере посебно што на ракетама зарађујете много више него на минобацачком програму”, рекао је председник Вучић и додао да ће Војска Србије уплатити 10 милиона евра “Крушику” за нови уговор.
 
Према његовим речима, “Крушик” има добру будућност, али само ако запослени буду добро и одговорно радили и разумели да држава није “ћуп из којег увек може да се извуче нешто”, већ да сада морају да се постижу позитивни резултати.  
 
“Ми смо своје лекције научили, мораћемо много тога сами да променимо, али зато ћемо тражити вашу помоћ и подршку. У том случају, сигуран сам да и ви и ваша деца имате сигурну будућност. Ми нећемо да одустајемо од Одбрамбене индустрије Србије, ни по коју цену нећемо да одустајемо иако би многи у свету то хтели, многи у свету би желели, јер кад немате своју одбрамбену индустрију, увек зависите од некога другога. Тада ваша безбедност, сигурност наше деце, све зависи од неког другог, да ли ће у једном тренутку да нам достави оружје, оруђе, муницију, мине, гранате, ракете или било шта или неће”, рекао је председник Вучић.
 
Живимо на таквом месту, нагласио је председник Републике, где нам је важно да у сваком тренутку можемо своју земљу да заштитимо и сачувамо.
 

“Зато нам је одбрамбена индустрија једна од кључних индустријских грана и зато се нећемо предати и нећемо дозволити да “Крушик” пропадне. Али вас молим за подршку и помоћ, јер без вас то нећемо моћи да урадимо. Већ наредних дана вама у “Крушику” ће бити лакше, али вас ја молим да се не опустите, већ да радите још вредније и још марљивије, а ми ћемо дати све од себе да укључимо људе који знају, да дођу да помогну, да помогну проналажењу нових уговора и тржишта и да вам помогну да имате пуну упосленост већ пре краја ове године” закључио је своје обраћање радницима председник Вучић.  
 
Председник Вучић је најавио веће куповине Војске Србије у наредном периоду, наводећи као пример ракете „ваздух-земља“ за хеликоптере „којих сада имамо скоро па довољно“. Биће посла за „Крушик“ и за друге, за наше „норе“, „пасарсе“, „лазаре“, најавио је председник и врховни командант Александар Вучић данас у Ваљеву.
 
У циљу унапређења производног програма, у ваљевском “Крушику” пуштен је у рад нови Погон за ковање кошуљица артиљеријских пројектила 155 мм у Ковачком центру и нови Погон за производњу боксер каписли за стрељачку муницију.