Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
02.03.2020.

После 15 година нова операциона сала на ВМА




У Центру за дневну хирургију Поликлинике Војномедицинске академије после 15 година од оснивања, отворена је нова операциона сала и реновиране су постојеће просторије.

- Војно здравство брине о свима којима је помоћ потребна. У војном здравству никада нису питали да ли сте цивил, војник, да ли сте Србин, или било ко други. У војном здравству води се рачуна да се ублаже људска патња и бол, да се излечи и да се залечи - рекао је министар одбране Александар Вулин након данашњег обиласка нове операционе сале и реновираног простора Центра за дневну хирургију ВМА.
Само током ратова деведесетих година, подсећа министар Вулин, ВМА је прегледала, лечила и санирала последице ратова за више од 29.000 људи.

- На нама је да високе стандарде који је војно здравство достигло и које је ВМА постигла сачувамо и унапредимо. Због тога смо извршили реконструкцију хируршке сале први пут након 15 година од њеног оснивања. Циљ нам је да све наше сале буду модерне, реконструисане и да сви капацитети ВМА омогуће да се наши пацијенти лече у складу са највишим светским стандардима. Ми имамо способне лекаре и сестре који по свом знању и ангажовању не заостају за било ким другим, зато ни наша опрема ни наши услови не смеју да заостају за било ким - нагласио је министар Вулин.

Честитајући данашњи празник - Дан ВМА, министар Вулин је поручио да је ово велики празник не само за оне који су ту институцију градили, већ и за све оне који су у њој нашли и лек и помоћ.

Начелник Војномедицинске академије пуковник Мирослав Вукосављевић рекао је да ће реновирање Центра за дневну хирургију и нова операциона сала знатно убрзати рад и повећати обим операција.

- Данас је аксиом радити у дневној хирургији, радити амбулантне операције. Отварањем треће операционе сале Војномедицинска академија стаје у ред свих европских и светских установа – истакао је пуковник Вукосављевић.
Начелник Центра за дневну хирургију ВМА васкуларни хирург пуковник Иван Марјановић истиче да се добијањем треће операционе сале капацитет Центра увећао за трећину.

- Током 2019. године измештен је Кабинет за максилофацијалну хирургију и та просторија је адаптирана и направљена је трећа операциона сала у којој сада активно ради свакодневни програм специјалиста максилофацијалне хирургије, специјалиста оториноларингологије и сви други којима је та сала намењена. У другој сали, која је реновирана, сада се изводе операције из домена очне хирургије и пластичне хирургије, што до сада није било случај – објашњава пуковник Марјановић.

Центар за дневну хирургију ВМА намењен је краћим операцијама из различитих специјалности које не трају дуже од неколико сати, а после којих пацијенти не захтевају постоперативну негу, већ се након дијагностике и оперативног лечења истог дана отпуштају на кућно лечење.