Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.02.2020.

Председник Вучић уручио одликовања поводом Дана државности Србије




Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама, на свечаности у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Свечаности су присуствовали патријарх српски Иринеј, српски члан председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић, начелник Војног кабинета председника Републике бригадни генерал Синиша Радовић, министри у Влади и бројни гости.

Поводом Сретења - Дана државности Србије, Орденом белог орла са мачевима првог степена одликована је и Војна академија, која ове године обележава јубилеј 170 година од оснивања. Председник Вучић, на данашној свечаности, орден је уручио начелнику Војне академије генерал-мајору др Бојану Зрнићу.

Орденом белог орла са мачевима првог степена одликован је Пети батаљон Војне полиције Копнене војске Србије, који је током одбране од НАТО агресије први пружио помоћ граничарима и херојски се борио до маја 1999. године. Орден је команданту Петог батаљона Војне полиције потпуковнику Владимиру Петрићу уручио председник Вучић.

Орденом белог орла са мачевима другог степена одликован је Технички ремонтни завод Крагујевац, који је основан 1950. године, а данас обавља изузетно одговорне послове техничког одржавања и генералног ремонта наоружања, пружајући допринос унапређењу оперативних способности Војске Србије. Признање је председник Републике уручио директору ТРЗ Крагујевац потпуковнику Расиму Ћириковићу.

Орден белог орла са мачевима трећег степена додељен је Војној гимназији, која ове године обележава јубилеј 50 година рада. Поводом данашњег празника, председник Вучић орден је уручио начелнику Војне гимназије капетану фрегате Мирославу Ћитићу.

Златну медаљу за храброст “Милош Обилић” председник Вучић уручио је пилоту пуковнику Зорану Лунићу, а за изузетне заслуге у области медицинских наука Златном медаљом за заслуге одликован је професор др Томислав Мареновић, пуковник у пензији из Војномедицинске академије.

Међу одликованима је и новинарка РТС и ауторка бројних документарних филмова, међу којима је и филм "Ратне приче са Кошара" Слађана Зарић, којој је председник Вучић данас уручио Златну медаљу за заслуге.

Председник Вучић је на данашњој свечаности честитао Дан државности и истакао да не постоји бољи дан од овог да се подсетимо колико је за снове и њихово остварење мало потребно, као и да је за почетак ослобађања државе и независност било потребно тек око 300 људи у једној јарузи, где су се српски прваци заклели на крв, чиме су наши очеви ударили темељ модерне нације.

- Честитам велики државни и национални, али и црквени празник Сретење Господње, велики дан у нашој историји и важан дан за нашу земљу. Кажу да је у револуцији најтеже написати крај, а Србија је то урадила на најлепши начин. Српска револуција је била борба за слободу. Данас смо део слободног и демократског света - рекао је председник Вучић.

Он је подсетио да је Србија прошла у својој историји кроз многе крваве ратове и поднела жртве које нико други не би могао да поднесе и истакао да смо све то поднели управо да их не би поново било, због чега је једина остварива политика она коју је формулисао Борислав Пекић: ''Треба љубити земљу деце своје, а не дедова својих''.

Председник Вучић је нагласио да су управо то радили и наши прадедови, правећи земљу не за себе већ за нас и додао да зато треба да чувамо оно што су они направили и јачамо земљу за оне који ће тек доћи, а то је слободна и независна Србија, наша једина и најлепша Србија.

Он је рекао да је у револуцијама најтеже написати њихов крај, а Србија је то урадила на најлепши начин, доношењем Сретењског устава који је увео слободу, права и поделу власти, што је био и један од најлибералнијих устава по питању светских и европских вредности.

Председник Вучић је указао да када нас данас питају где смо, одговарамо да смо одговор дали још те 1835. године Сретењским уставом и да смо део слободног света, традиције и вредности које су биле темељ Европе и барјак испод којег је окупљен сав демократски свет.

- Да поверујемо у себе, сопствену земљу и дамо јој слободу и право да одлучује. И наш народ, да поново кренемо да рађамо, не постоји данас важнији задатак од тога", поручио је у свом обраћању председник Вучић и додао да смо данас међу најуспешнијим европским земљама по питању економије и да све што радимо треба да служи за нове генерације.

Он је поручио да зато неуспех не постоји за нас као опција, као и да када је реч о слободи - да се то односи за цео наш народ и да не смемо да заборавимо на наш народ преко Дрине и Дунава, и у Црној Гори, Северној Македонији, Словенији и другим земљама.

- Морамо да урадимо све што можемо да људе из света вратимо у Србију, јер нема ни лепше ни богатије земље. Морамо да радимо више и уверен сам да ће њихова помоћ бити већа – нагласио је председник Вучић.

Председник Републике је поручио да данас, када су српске институције угрожене широм региона, морамо да будемо постојани, али и да кажемо да за нас рат није опција, већ само мир и сарадња.

- Данас, када су наше институције широм региона угрожене, када се прети опстанку Српске православне цркве на територији Црне Горе и када се прети опстанку српског идентитета на територији Босне и Херцеговине, неретко и неких земаља Европске уније, морамо да будемо постојани и снажни и да кажемо да рат за нас није опција, већ да су наши избори само мир и сарадња. Али, такође, и да за нас капитулација није могућност - поручио је председник Вучић.

Председник Србије је нагласио да ће Србија постојати и опстајати заједно са својим народом и да се никада неће стидети српског рода.

- Ма где Срби да живе, моћи ће да очекују помоћ своје српске државе, ма где да живи српски народ потребни су слобода и мир - нагласио је председник Александар Вучић.

У име одликованих, на данашњој свечаности захвалио је Милован Витезовић, писац и сценариста, који је поводом празника одликован Сретењским орденом трећег степена.

Начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић, говорећи о значају одликовања Војној академији, истакао је да је то „огромно признање за институцију која траје 170 година“.

- То је институција која свих тих година врши историјску мисију да припрема најбољу децу у овој земљи за њену одбрану. Срећни смо што смо препознати као институција од националног значаја, а исто тако смо срећни што расте интересовање за војни позив. Конкурс је отворен за упис у Војну академију, Војну гимназију и Средњу стручну војну школу и војно школство наставља своју мисију припреме за одбрану ове земље - поручио је генерал Зрнић.

Командант Петог батаљона Војне полиције потпуковник Владимир Петрић, који је у име те јединице данас примио орден, указао је на његов значај за све некадашње и садашње припаднике Петог батаљона.

- Јединица је прошле године прославила 25 година постојања и ово признање је круна тих 25 година рада и постојања батаљона и рада свих његових бивших и садашњих припадника - рекао је потпуковник Петрић.

Капетан фрегате Мирослав Ћитић, начелник Војне гимназије, истакао је да је за Војну гимназију која је у саставу Војне академије, додељено одликовање изузетно значајно.  

- Добити орден, односно одликовање од председника Србије, Белог орла са мачевима трећег степена, од изузетног је значаја за подстрек за запослене који раде  у Војној гимназији, а и за ученике који се у њој школују. Напоменућу да гимназија у мају ове године обележава 50 година успешног рада и функционисања. Више од 6.500 ученика завршило је у досадашњем периоду Војну гимназију, који су данас и на одговорним дужностима у Војсци Србије и Министарству одбране – нагласио је капетан фрегате Ћитић.

Пуковник Зоран Лунић, опитни пилот, помоћник директора за летачке послове у Техничком-опитном центру, награђен је Златном медаљом за храброст за поступање у критичној ситуацији у којој је ваздухоплов имао техничких потешкоћа, а који је успешно приземљио без угрожавања безбедности посаде и имовине трећих лица.

- Морам да нагласим да ово није признање указано само мени, него свим мојим колегама који се баве овим послом, имају звање опитног пилота и свакодневно извршавају задатке високог ризика. То је подстрек и подстицај за све нас који се бавимо овим послом, да наставимо и даље у истом смеру – нагласио је пуковник Лунић.

Новинарка и уредница у Информативном програму Радио-телевизије Србије Слађана Зарић, ауторка великог броја документарних филмова, међу којима су „Ратне приче са Кошара“ и „Нико није рекао нећу“, говорила је о значају признања које је данас добила.

- Чињеница да одликовање добијате од државе у којој живите и где сте рођени, чињеница да вас је одликовао председник те државе је заиста највећа част коју мислим да сваки грађанин Србије, а камоли један новинар или аутор, може да доживи. Сматрам ово својим личним успехом, великим успехом Радио-телевизије Србије, а наравно и Министарства одбране с којим већ годинама продуцирамо заједно веома успешне документарне филмове - поручила је Слађана Зарић на свечаности доделе одликовања поводом Дана државности Србије.