Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
12.02.2020.

Пријем 78 подофицира и војника у професионалну војну службу на неодређено време




Министар Вулин: Исправљање неправде и јачање Војске Србије

- Војска Србије брине о свим својим припадницима. Њен врховни командант, председник Александар Вучић, наредио је да се све неправде у Војсци Србије исправе, а то значи да се исправи неправда и према људима који због разних бирократких процедура нису дошли до одговарајућих подофицирских чинова и да се награди њихова вредност – рекао је министар одбране Александар Вулин на свечаности у Великој ратној сали, којом је обележен пријем 78 подофицира и професионалних војника који су до сада радили на одређено време - у професионалну војну службу на неодређено време. 

- Данас смо примили 78 подофицира, што од оних који су некада били подофицири, па су им истекли уговори, до професионалних војника који сада улазе у подофицирски статус. На првом месту у питању је Специјална бригада, јер на тај начин чувамо оне најквалитетније, најмлађе и најснажније, и они од сада више не морају да брину за своју будућност, која је сада извесна и сигурна – рекао је министар Вулин и додао да ти припадници сада имају сва права, а даље напредовање зависиће само од њихове спремности да уче и да раде. 

Он је истакао да Војска Србије на овај начин показује да је у стању, не само да се врати уназад и исправи неправде према својим највернијим људима, који је никада нису напустили, „иако је било тешко“ - већ и да размишља унапред, да окупља нове снаге, нове људе и да ове младе припаднике произведе у прве подофицирске чинове.

- Прошле су деценије откако смо имали овако велики прилив подофицира и од кад смо имали овако велики број унапређења. Очекујем да ћемо овим трендом и наставити и да ћемо још више од 200 професионалих војника превести у подофицирске чинове, да ће тако Војска Србије бити још снажнија - рекао је миистар одбране Александар Вулин.

Подсећања ради, недавно усвојеним изменама и допунама Закона о Војсци Србије створени су услови да се подофицири и професионални војници на одређено време, могу, независно од прописаних услова у погледу година живота, уколико потребе службе захтевају, примити без конкурса у професионалну војну службу на неодређено време у својству подофицира. 

Сходно томе, на основу одлука министра одбране о попуни формацијских места у Војсци Србије непосредним пријемом и наредби начелника Генералштаба,  у професионалну војну службу у својству подофицира на неодређено време примљена су 42 подофицира чији је уговор био на одређено време, као и 36 професионалних војника из Специјалне бригаде, који ће бити подофицири примљени на неодређено време у новоформираној 72. бригади за специјалне операције и 63. падобранској бригади.

Доскора професионални војник, а од данас млађи водник Иван Обреновић, један је од људи који су сада своју судбину везали за Војску Србије. 

- Данас смо овде ради нашег превођења у прве подофицирске чинове, што отвара ново поглавље у нашим животима. То нам омогућава много тога и доноси доста бенефита, али наравно и много обавеза и одговорности. Моје колеге и ја трудићемо се да оправдамо указано поверење. Остаћу и даље у Специјалној бригади и заиста ми је драго да ми је обезбеђена извесна каријера у војсци Србије, а надам се да ће ићи узлазним током - каже млађи водник Иван Обреновић. Он посебно истиче да му прија „извесна финансијска стабилност“ која следи: „Још увек немам породицу, али сада већ могу да размишљам о њеном стварању, баш као и о куповини стана или нечег у том правцу“.
 
Подсећамо да је млађи водник Иван Обреновић освојио Златну медаљу на Међународним војним играма у дисциплини „Снајперска граница“ прошле године у Белорусији.  

Водник прве класе Драган Чучак, руковалац у Командној чети Централне логистичке базе, каже да му је данашњи дан један од најсрећнијих од када је почео да ради за војску Србије.

- Од првог дана, 27. јула 2009. године, када сам постао професионални војник Војске Србије, једина жеља ми је била да постанем њен подофицир. Овим чином министра одбране и начелника Генералштаба, моје муке су, кад је реч о том проблему, завршене и спреман сам да се потпуно посветим свом послу и раду у својој јединици – каже водник прве класе Драган Чучак.

Данашњој свечаности присуствовао је и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић са сарадницима, државни секретар Бојан Јоцић и високе старешине Министарства одбране и Војске Србије.