Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
27.01.2020.

Војна гимназија обележила школску славу




Министар Вулин: Мислимо данас на нашу браћу где год да живе

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас обележавању школске славе Светог Саве у Војној гимназији у Београду.

Према речима министра Вулина, на Савиндан се Срби окупљају “да би још једном подсетили и себе и свет зашто постоје и на чему је утемељено њихово постојање”.

- На једној речи важнијој и вреднијој од свега – слобода. И када је Свети Сава изборио аутокефалност Српске православне цркве – изборио је слободу. Наше право је да сами одлучујемо о себи, да говоримо својим језиком, бирамо свој пут, да сами одлучујемо и одређујемо ко ће нас на путу водити и да својој деци дајемо наша имена. Како онда, тако и сада, увек су ту неки велики и моћни који би уместо нас да одлучују и да нам одређују пут. Како онда, тако и данас – на нама је да не дамо. На нама је да сачувамо оно што нам је дато у аманет од старијих и да усправну и поносну Србију пренесемо онима који ће тек корачати нашим корацима, рекао је министар одбране и поручио да се “1219. године Србија усправила и рекла тада познатом цивилизованом свету да ће сама одлучивати о себи”.

- 2020. године и ми кажемо да ћемо сами одлучивати о себи. Тако смо изабрали. Зато данас мислимо на Србе где год да су – на Србе на Косову и Метохији, у Босни и Херцеговини, Републици Српској, Хрватској, Словенији, Северној Македонији и Црној Гори. Мислимо на њих где год да живе и свако од њих мора да зна да је усправна, сигурна и стабилна Србија разлог и њиховог бољег живота. Научили смо да тамо где Србин нема свог судију, учитеља, полицајца да тамо нема ни правде за њега. Али зато смо научили да снажна и моћна Србија може да заштити и сачува тамо где нема српске државе. Мислимо данас на нашу браћу где год да живе и делимо са њима наду да ће правда бити универзална и да ће где год да живе правда бити достижна, поручио је министар одбране.

Како је истакао, Срби, где год да живе, мисле о својој Србији, а “нема Србије без самосталне одлуке и без њене војске”.

- Никада није било слободног српског народа и слободне и моћне државе српске, а да у њој није било снажне војске – војске која је умела да сачува и одбрани, која је умела и да образује и да научи. Јесте наше знање наше велико оружје, али више од свега јесте наша решеност да будемо сигурни и слободни – упркос свему. Не каже се узалуд да ће Срби за мир урадити скоро све, а за слободу баш све, нагласио је министар одбране и поручио да “останемо онакви какви јесмо – усправни, јединствени и непобедиви”.

Присутнима се обратио и начелник Војне гимназије капетан фрегате Мирослав Ћитић који је истакао да “морамо следити пут светосавски и ходати стазама Светог Саве, јер историја нам њиме започиње” и нагласио да је “светосавље наша универзална вредност која чува наш српски идентитет и омогућава заједничко духовно дисање”.

Обележавању Савиндана у Војној гимназији присуствовали су и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић, начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић, као и професори и ученици Војне гимназије.

После обреда сечења славског колача, ученици Војне гимназије извели су приредбу у оквиру културно-уметничког програма посвећеног школској слави у част Светог Саве.