Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
13.12.2019.

Састанак председника Вучића са министарком Војске Републике Француске




Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић састао се данас са министарком Војске Републике Француске Флоранс Парли у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Састанку су присуствовали и министар одбране Александар Вулин, помоћник министра одбране за политику одбране Милан Ранковић и помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић.

На конференцији за медије која је уследила, председник Вучић је истакао да је реч о првој посети француског министра одбране после 35 година.

- Било је потребно да сачекамо администрацију Емануела Макрона и госпођу Парли да би француски министар одбране дошао у Београд и Србију. Веома сам задовољан због тога и веома вам хвала на томе што сте дошли у нашу земљу и молим вас да пренесете најсрдачније поздраве грађана Србије и моје личне председнику Макрону, да му кажете хвала за изузетну посету током лета и за све поруке које је пренео грађанима Србије - истакао је председник Вучић.

Говорећи о сарадњи са Републиком Француском, председник Вучић је нагласио да добро сарађујемо у различитим мисијама и да смо спремни да са Француском учествујемо и у билатералним мисијама.

- За нас су Французи пријатељи, били смо пријатељи и 1914. и 1918. године, у Другом светском рату и у будућност морамо да гледамо заједничким или готово јединственим погледом, истакао је председник Вучић додајући да изражава велику захвалност Француској на подршци на нашем европском путу.

Према речима председника Вучића, имамо све већи број активности српске и француске војске.

- Французи ће учествовати у једној значајној вежби на територији Србије која ће бити одржана у јуну. Ми смо због тога изузетно срећни, то ће проширити знања и видике наших људи и видећемо како се ми позиционирамо, шта можемо да научимо од француске армије и војника. Истовремено, у нашој војнотехничкој и војноекономској сарадњи, као што знате, ми смо већ купили ракете “Мистрал” за које ових дана исплаћујемо прву рату – нагласио је председник додајући да држава никада не касни са исплатама и да се увек стриктно држи уговора.

- Хвала Французима што са нама желе да раде по том питању. Има још много области у сфери војне индустрије и куповине наоружања где смо ми заинтересовани за француске производе и о томе смо разговарали. Верујем да ћемо у недељама и месецима који долазе имати још неке позитивне ствари којима би могли да вас изненадимо. У сваком случају, Србија ће да чува своју војну неутралност, али и да развија све боље односе са Француском – истакао је председник Вучић.

Министарка Војске Француске Парли изразила је задовољство због посете Србији, која је наставак посете председника Макрона када је договорено да се француско-српско партнерство још више унапреди у области одбране.

- "Братство по оружју" је остало у нашим срцима још од Првог светског рата, а сада имамо унуке преживелих који сведоче о нашој заједничкој историји. Пре него што смо дошли у зграду Генералног секретаријата председника Републике Србије били смо на војничком гробљу где су сахрањени француски и српски војници који су се заједно борили на Источном фронту. Нећемо заборавити колики је допринос дао српски народ за време Првог светског рата. Такође, желим да захвалим председнику Републике Србије Александру Вучићу и министру одбране Александру Вулину на пријему у Београду и на веома богатим разговорима које смо имали - рекла је министарка Војске Француске.

Говорећи о билатералним односима у области одбране, министарка Парли је истакла да је заједнички интерес да се развија стратешко партнерство.

- Између француског и српског министарства одбране постоје отворени и слободни дијалози и за нас је веома значајно да сазнамо на који начин Србија анализира улоге за будућност на континенту и у региону када је реч о актуелним питањима - као што су питања будућности НАТО, будућности „Косова“, тероризма и организованог криминала, о томе разговарамо. Желимо више да развијемо нашу оперативну сарадњу у области одбране - учење француског језика у оквиру војске, обука кадра и редовно присуство ваших ђака у Француској и некада у будућности француских у вашој војсци - то су први елементи сарадње. Међутим, уз све ово можемо и више да учинимо, навела је министарка Парли и додала да је учешће француских и српских снага у војним вежбама један од модела које су спомињали.

Како је истакла, војна сарадња огледа се и у области наоружања.

- Хеликоптери „Ербас“ су већ испоручени, а исто тако се ради и на увођењу једног центра за одржавање и драго ми је што је Европа то одлучила. Друга сарадња ће да се развије у оквиру набавке "Мистрал-3" система одбране. То је знак поверења које указујемо Србији - поручила је министарка Војске Француске.

Према њеним речима, Србија се одлучила да буде војно неутрална и Француска у потпуности поштује њен став.

- Тај посао има више смисла утолико што Србија активно учествује у спољним акцијама Европске уније или Уједињених нација у Централноафричкој Републици, Демократској Републици Конго и у Малију, али исто тако и у Сомалији и Либану, заједно са француским контингентима или осталим европским контингентима. Такође, жеља ми је да поздравим значајно ангажовање Србије на тешком терену, где истински нико не жели да иде. То кажем веома озбиљно, утолико пре јер је 25. новембра Француска изгубила 13 чланова у Малију. Управо те спољне операције које су инициране на захтев заинтересованих држава су одлучујуће за нашу колективну безбедност. Морамо да се суочимо са свим изазовима и Француска то не може сама. Међународна колективна акција је неопходна у  овим областима и због тога бих још једном да захвалим Србији на њеној улози као и другим европским партнерима који учествују у Африци - нагласила је министарка Парли на крају обраћања.