Министарство одбране Републике Србије
 
Текст
04.12.2019.

Сусрет председника Вучића и Путина у Сочију




Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић састао се данас у Сочију са председником Руске Федерације Владимиром Путином. У делегацији Републике Србије је и министар одбране Александар Вулин.

Председник Вучић изјавио је након састанка са председником Путином да су имали веома добре, веома садржајне разговоре, те нагласио да је захвалан Русији на подршци међународном праву и Србији по питању Косова и Метохије и очувању територијалног интегритета наше земље.

„Што се тиче политичке сарадње, ми рачунамо на подршку Русије на свим међународним форумима и организацијама, али и Русија рачуна на нашу подршку“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је шефу руске државе пренео своја "невелика очекивања о будућности по питању преговора са албанском страном. Пре свега имајући у виду њихове изјаве, најаве и покушаје да се додатним притисцима искамчи само признање независности Косова, а да Србија не добије ништа", и поновио да је захвалан председнику Путину на томе што, по том питању, Србији пружа сталну и чврсту подршку.

На заједничкој конференцији за медије са председником Русије Владимиром Путином у Сочију, Вучић је захвалио руској страни на подршци у опремању српске армије. После састанак Вучић је изјавио да Србија и Русија имају одличну војно-техничку сарадњу, као и велики број заједничких војних активости.

За Србију је од кључног значаја наша економска сарадња, рекао је председник Вучић.

Посебно је истакао да је позвао председника Путина да дође у Београд и да је са великом чашћу прихватио његов позив да присуствује Дану победе 9. маја 2020. у Москви.

Председник Руске Федерације Владимир Путин истакао је да су данашњи разговори са председником Републике Србије Александром Вучићем били корисни и садржајни и да доприносе пријатељству и стратешкој сарадњи две земље.

"Русија и Србија дају велики значај стабилности региона, тежимо успостављању добросуседства и смањењу конфликтног потенцијала", рекао је председник Путин.

Председник Путин је рекао да су он и председник Србије детаљно размотрили све аспекте руско-српске сарадње и разменили мишљења о ситуацији на Западном Балкану, пре свега о Косову и Метохији, али и о другим актуелним регионалним проблемима.

Председник Путин истиче и да је позиција Москве у вези са питањем Косова и Метохије непроменљива и да сматра да основ за решавање треба да буде резолуција Савета безбедности 1244.

Он је истакао да односи Србије и Русије имају богату историју и ослањају се на вишевековно пријатељство и узајамну помоћ, те подсетио да су се два народа борила раме уз раме у Другом светском рату и борили се против нацизма.

У том контексту, навео је да ће следеће године бити обележен важан датум за Русију, 75 година од краја Отаџбинског рата и да је председник Вучић прихватио позив да 9. маја идуће године дође у Москву.

Фото: Председништво/Димитрије Голл