Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
28.11.2019.

Министар Вулин: Вучић има подршку Војске Србије за политику војне неутралности




До 2012. године и доласка председника Вучића на место министра одбране, Војска Србије плански се смањивала и гурала у страну и у том тренутку јој је било забрањено да сарађује са Истоком. Александар Вучић је све то променио. Изједначио је и избалансирао нашу политику и наш однос са партнерима и на Истоку и на Западу. Зато нас цене и поштују, изјавио је министар одбране Александар Вулин одговајући на питање новинара како коментарише извештај САД да се Србија све више приближава Русији.

- Они који то не могу да разумеју, не могу да разумеју српски народ. Александар Вучић ће као наш врховни командант имати апсолутну подршку Војске Србије и свих њених припадника по питању војне неутралности, чувања независности и безбедности наше земље - нагласио је министар Вулин.

Додао је да неки војну неутралност схватају као забрану сарадње са Руском Федерацијом или је схватају као забрану сарадње са Партнерством за мир, али ни једно ни друго није тачно.

- Александар Вучић води Србију као војно неутралну земљу и као земљу која сама доноси своје одлуке. Док је он председник државе и врховни командант Војске Србије, Војска Србије и држава Србија биће војно неутралне и водиће рачуна о себи и својим интересима. То што нас нападају са разних страна најбоље говори да је председник Вучић у праву и да је његова тешка и лично храбра одлука да истраје на путу војне неутралности једина исправна и за Србију и за њене грађене - поручуо је министар Вулин, додавши да је све остало злонамерно.

Ако неко од Србије, зато што је војно неутрална, очекује да заузме неку од страна, министар Вулин истиче да то није и неће бити тачно.