Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
13.11.2019.

Признање Српске филмске асоцијације за Министарство одбране и Војску Србије




Министарству одбране и Војсци Србије вечерас је на свечаности у Скупштини града Београда уручено признање Српске филмске асоцијације, поводом обележавања деценије њеног постојања.

Признање које је у име Министарства одбране и Војске Србије примио начелник Управе за односе са јавношћу пуковник Михаило Зоговић, Управни одбор Српске филмске асоцијације доделио је у знак захвалности за кључну подршку развоју филмске индустрије и координацију неопходну за реализацију продукцијског посла.

Према речима премијерке Владе Републике Србије Ане Брнабић, која се гостима на свечаности обратила видео поруком, од 2015. године - када је Влада Републике Србије усвојила програм подстицаја Српске филмске асоцијације, до данас, око 150 пројеката прошло је кроз програм подстицаја, захваљујући којима је Србија привукла директно 67 милиона евра страних и домаћих инвестиција, а индиректно више од 100 милиона евра инвестиција.

- У буџет Републике Србије за сваки уложени један евро подстицаја врати се нешто више од два евра, с тим што се у економију Републике Србије врати око седам и по евра. Зато сваке године Влада увећава буџет за подстицаје и очекујем да ћемо то урадити и 2020. године. Држава данас у филм улаже 18 пута више него пре 10 година и убедљиво највише од свих земаља у региону, на шта сам посебно поносна јер се види колико је важно што улажемо у културу и културни живот Србије - поручила је премијерка Брнабић.

Након уручења признања пуковник Зоговић је рекао да је добијена награда потврда успешне сарадње Министарства одбране и Војске Србије са Српском филмском асоцијацијом.

- У Управи за односе са јавношћу пажљиво разматрамо све молбе које долазе од филмских продукција и настојимо да, у складу са државним подстицајним мерама које се односе на филмску индустрију, у највећој могућој мери изађемо у сусрет молбама филмских кућа, а да при том не реметимо редовне активности Војске Србије - истакао је пуковник Зоговић и посебно је захвалио министру одбране Александру Вулину и начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Милану Мојсиловићу, који својим личним ауторитетом и ангажовањем доприносе да Министарство одбране и Војска Србије дају велики допринос развоју филмске културе и филмске индустрије у Србији.

Захваљујући заједничком залагању Владе, бројних државних институција и привредних субјеката, филмска индустрија је постала један од носећих стубова креативне индустрије у земљи и региону, са више од 30 милиона евра прихода годишње само од стварних пројеката који се снимају у Србији, а наша земља постала је незаобилазна станица у Источној Европи када је у питању продукција филмова и реклама.