Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
21.10.2019.

Округли сто „Срби и Руси у Другом светском рату“




Поводом обележавања 75 година  од ослобођења Београда у Другом светском рату, у Дому Војске Србије организован је Округли сто „Срби и Руси у Другом светском рату: на путу ка великој победи“.

Организатор стручног скупа на коме учествују еминентни војни историчари из Научноистраживачког института војне историје Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације, Војне академије, Архива Југославије, Института за новију историју Србије и Филозофског факултета је Институт за стратегијска истраживања Универзитета одбране.  

Отварајући скуп, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доцент др Горан Радовановић истакао је да су борци Народноослободилачке војске заједно са припадницима Црвене армије у Београдској операцији извојевали кључну победу у једној од најзначајнијих битака током завршних операција у овом делу Балкана.
        
- Циљ није био само ослобођење српске и југословенске престонице, већ и спречавање извлачења немачке Групе армија Е с овог простора. Резултат је било готово комплетно ослобађање Србије од окупатора. Одушевљење народа исказано приликом наступања Црвене армије кроз Београд сведочило је о нераскидивом пријатељству два народа које и данас траје. О томе говори и непрекидна сарадња наше две војске, наших историјских института и Универзитета одбране, чији су слушаоци Високих студија безбедности прошле године били гости Оружаних снага Руске Федерације и тада су имали прилику да посете више установа руске војске. И овај Округли сто представља још једну прилику за обогаћивање стручне сарадње, посебно у сагледавању свих историјских околности везаних за Београдску операцију 1944. године, рекао је, сем осталог, генерал Радовановић.

Учеснике Округлог стола поздравили су директорка Института за стратегијска истраживања проф. др Јованка Шарановић и др Иван Басик из Научноистраживачког института војне историје Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације.

На округлом столу учествују др Иван Басик, пуковник др Андреј Шагов, др Виктор Мардусин, др Сергеј Поплавскиј и др Петар Киреев. Из Института за стратегијска истраживања свој допрнос на Округлом столу дали су пуковник др Миљан Милкић, потпуковник доц. др Далибор Денда и др Татјана Милошевић. Резултате својих истраживања представили су и пуковник доцент др Слободан Ђукић из Војне академије, директор Архива Југославије др Милан Терзић, проф. др Алексеј Тимофејев из Института за новију историју Србије и проф. др Александар Животић са Филозофског факултета Универзитета у Београду.