Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
08.10.2019.

Председнику Србије и врховном команданту Војске Србије уручен Oрден Светогa Саве




На централној прослави поводом обележавања осам векова аутокефалности Српске православне цркве, одржаној вечерас у Великој дворани Центра „Сава“, председнику Републике Србије и врховном команданту Војске Србије Александру Вучићу додељено је највеће одликовање Српске православне цркве - Орден Светога Саве, за његову делатну љубав према мајци Цркви, пожртвовано залагање за јединство српског народа у целини и неуморну борбу за целовитост Србије, посебно за очување Косова и Метохије у њеним границама.

Свечаности су присуствовали председница Народне скупштине Маја Гојковић, премијерка Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и бројни други гости из свих сфера јавног живота.

Уручујући одликовање председнику Републике Србије и врховном команданту Војске Србије Вучићу Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Иринеј рекао је да је председник Вучић отворио путеве Србије ка Европи и свету и да се захваљујући његовом труду о Србији данас говори и мисли на други начин.

- Наш народ каже „Оно што се силом узме и врати се, али оно што се поклони, то се никада не врати.“ Не смемо поклонити ни једну стопу наше свете косовске земље. Прихватамо компромис и договор, али да поклонимо никако. Захваљујем председнику за све оно што је до данас учинио и молим да настави истом снагом, силом и аргументима који су до сада били присутни - нагласио је патријарх Иринеј, додавши да се у очувању Косова и Метохије узда и у помоћ светитеља.

Примајући одликовање председник Вучић је истакао да је још Свети Сава пре осам векова био свестан да су црква и држава два лица једног истог златника српског народа и да је светитељ био уверен да нема јаке цркве без јаке државе нити јаке државе без снажне цркве.

Председник Вучић је рекао да се ордену није надао нити га тражио и очекивао, зато је прва реакција на вест о ордену, која га је изненадила, била ћутање, светан како каже „сопствене привремености коју је сам врло свесно изабрао оног трена када је одлучио да о свему па и о најдубљим ранама и нашим проблемима говори истину“.

- Нисам желео да лаж постане вечна, да нас поједе, уништи, однесе заувек и нисам се двоумио да ли је лична пролазност цена коју треба платити. Хоћу само то да Србија буде вечна - поручио је председник Вучић, додавши на крају да га добијено одликовање обавезује да ради још више и да се још снажније бори за Србију, њено јединство и за подршку нашем народу западно од Дрине и Дунава, у Црној Гори и свугде где српски народ живи.

Највише црквено одличје Орден Светога Саве додељује се од 1882. године угледним личностима и институцијама које су својим трудом и учинком допринеле бољитку српског народа и Српске православне цркве. То одличје додељено је вечерас и Његовој светости патријарху српском Иринеју за дугогодишњи, предани архипастирски рад, мудрост и одговорност достојну наследника Светога Саве, показану на трону Српске православне цркве.

Поводом великог јубилеја српском члану Председништва Босне и Херцеговине Милораду Додику додељен је Орден Светога Симеона Мироточивог за љубав према мајци Цркви, залагање за јединство српског народа у целини и неуморну борбу за Републику Српску.

У програму свечаности учествовао је епископ нишки господин Арсеније читањем посланице коју је Српска православна црква поводом јубилеја упутила свом народу, Репрезентативни оркестар Гарде Војске Србије који је на почетку интонирао химну „Боже правде“, Хор Радио-телевизије Србије, а изведена је и музичко-драмска повест „Завет Светога Саве“.