Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
07.10.2019.

Председник Вучић: Напредак у сарадњи у области одбране са Турском




У Палати "Србија", у оквиру посете турског председника Србији, потписан је низ билатералних споразума. Споразум у области одбране потписали су српски министар одбране Александар Вулин и његов турски колега Хулуси Акар. Свечана резмена Споразума уприличена је пре почетка обраћања српског и турског председника.

Председник Вучић, у свом обраћању након званичног састанка са турским колегом, истакао је да су резултати у сарадњи Србије и Турске такви, да сваки долазак председника Ердогана додатно подстакне њихов развој и унапређење.

- Данас сам, први пут, и након разговора наших експерата, говорио са председником Ердоганом и о сарадњи у области одбране. Очекујем велики напредак у оквиру данас потписаног споразума и велики напредак у одбрамбеној сфери. Наши стручњаци су показали интерес за куповину одређеног оруђа, опреме и оружја од Турске, а истовремено, ми изражавамо нашу жељу да учествујемо и у процесима трансфера технологије и стварању заједничких предузећа у одбрамбеној индустрији, што као две суверене и независне земље не само да имамо право, већ имамо и огромне могућности на добробит обеју земаља и економску добробит, али и на, рекао бих још значајније, подизање наших одбрамбених капацитета – истакао је председник Вучић додајући да очекује напредак сарадње и у свим другим областима.

Говорећи о сарадњи са Турском, председник Вучић је истакао да се са Турцима раде и први јефтини станови за припаднике Војске и Полиције у Нишу и Врању, нагласивши да се очекује да они буду завршени у року који прописује уговор.

Председник Ердоган истакао је да су данас одржани заиста плодни разговори, додајући да су залагања председника Вучића имала велики утицај на те плодне разговоре.

Он је истакао да је данас потписано девет споразума и они сведоче о томе колико је плодан био састанак нашег Високог савета за сарадњу. Према његовим речима, таква ефикасност и такви исходи остварени су од стране министара обеју земаља, најављујући стратешке састанке једном годишње, наизменично у Србији и Турској.

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је седници Високог савета за сарадњу Србије и Турске, којим су руководила двојица председника, као и Српско-турском пословном форуму.

Свечани дочек турском председнику, уз државне и војне почасти приређен је испред Палате "Србија", коме је присуствовао и министар одбране Александар Вулин. Уз свечани строј Гарде Војске Србије, почасне плотуне и Репрезентативни оркестар Гарде који је интонирао државне химне двеју земаља испред Палате "Србија", три авиона МиГ-29 Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије допратила су авион којим је председник Турске допутовао, од уласка у ваздушни простор наше земље, до српске престонице.

Председници Вучић и Ердоган обишли су изложбу "Србија и Турска у документима Османског архива и Архива Србије", а представљено је, такође, и заједничко издање поштанских марака поводом 140 година од успостављања дипломатских односа Републике Србије и Републике Турске.