Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
05.10.2019.

Председници Србије и Јерменије положили венце на споменик захвалности јерменског народа




Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић и председник Републике Јерменије Армен Саркисијан положили су данас венце на Јерменски хачкар – споменик захвалности јерменског народа и спомен на седморицу припадника Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране погинулих 12. децембра 1988. године док су превозили хуманитарну помоћ у земљотресом настрадалу Јерменију.
 
Церемонији полагања венаца у Земуну присуствовали су и министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, припадници РВ и ПВО, као и чланови породица настрадалих пилота.



Након одавања поште и полагања венаца, председници Вучић и Саркисијан разговарали су са породицама и родбином погинулих пилота, који су трагично настрадали у племенитој мисији пружања помоћи јерменском народу.  

Седмочлана посада авиона АН-12 страдала је 12. децембра 1988. године, приликом пада авиона надомак Јеревана допремајући хуманитарну помоћ становништву угроженом катастрофалним земљотресом који је погодио Јерменију. Том приликом погинули су потпуковници Предраг Маринковић и Милан Мичић, мајори Владимир Ерчић и Миленко Симић и заставници прве класе Милисав Петровић, Бориша Мосуровић и Јован Зисов.

 
Као знак захвалности за пружену помоћ и у знак сећања на страдалу посаду јерменски народ је 1993. године Београду даровао хачкар – крст у камену, препознатљив знак јерменске културе. Спомен-крст који је постављен у Земунском парку место је сећања на погинуле припаднике РВиПВО.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио бригадни генерал Жељко Билић, учествовала је 2018. године на комеморацији одржаној у Републици Јерменији, када је обележено 30 година од погибије пилота.