Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
23.09.2019.

Отворена изложба посвећена јубилеју Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“




Поводом  обележавања 120. годишњице постојања Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ данас је у Малој галерији Дома Војске Србије отворена изложба под називом „120 година са вама“.

На изложби, коју заједнички реализују Медија центар „Одбрана“, Уметнички ансамбл „Станислав Бинички“ и Народни музеј Крушевац, приказан је део Легата породице Бинички који се чува у Народном музеју Крушевац, као и део поставке посвећен раду и стваралаштву Уметничког ансамбла.

У име Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ присутнима се обратио начелник капетан фрегате Светозар Василески који је истакао да је реч о својеврсном омажу војној музици и војним музичарима.

- Годину 1899. сматрамо годином када је основан први „Београдски војни оркестар“, први оркестар у то време који је могао да изводи симфонијску музику. Њега је основао човек коме Република Србија, ми музичари и војници, морамо одати захвалност, јер не само да је био војник, већ је био и културолог, наставник и утемељивач војне музике, рекао је капетан фрегате Василески.

Према речима руководиоца оркестра мајора Николе Живковића, велика је част и обавеза бити члан ансамбла који носи име Станислава Биничког.

-Велики је Бинички у овој Малој галерији и ово је само један трен и једно сећање, јер свакако не можемо памтити све оно што је замислио, али кроз оно што је изложено можемо се сећати и покушати да одгонетнемо која је заправо била његова идеја те да покушамо да наставимо тим путем, истакао је мајор Живковић додајући да су данас чланови Ансамбла музичари свих генерација који се труде да буду жанровски разноврсни и да прожимањем жанрова покрију све обавезе и потребе које изискује публика.

Изложбу је свечано отворио директор Народног музеја Крушевац Горан Васић који је истакао да је захвалан због сарадње са Медија центром „Одбрана“ и Ансамблом „Станислав Бинички“. Он је додао да изложба садржи највећи део легата Стевана и Станислава Биничког, а да је ово трећи пут да гостује изван Крушевца.

Станислав Бинички иза себе је оставио бројна дела класичне музике, која као мотив имају теме и мелос с наших простора. Творац је прве српске опере „На уранку“ и чувеног “Марша на Дрину”.

Посетиоци Мале галерије Дома Војске Србије изложбу ће моћи да погледају до 19. октобра.