Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
17.09.2019.

Састанак председника Вучића са председавајућим Војном комитету НАТО




Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић састао се данас са председавајућим Војном комитету НАТО, ваздухопловним маршалом Стјуартом Пичом и том приликом изразио задовољство изграђеним међусобним поверењем и добром сарадњом са НАТО, која се развија уз поштовање војне неутралности Србије.

Данашњем састанку присуствовали су и министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Председник Вучић је истакао значај усаглашавања новог циклуса Индивидуалног акционог плана партнерства и нагласио да, кроз заједничке активности са НАТО, Војска Србије јача своју интероперабилност.

Председник Вучић је рекао да је присуство снага КФОР на Косову и Метохији гарант безбедности те је на тим снагама и одговорност за реаговање у кризним ситуацијама. Стога се још једном заложио за одржавање редовне комуникације између Војске Србије и КФОР и нагласио потребу брзог успостављања контакта у случају угрожавања безбедности на северу Косова и Метохије. Он је поновио да Србија наставља да се залаже за постизање трајног и одрживог компромиса у дијалогу са Приштином, јер је политика за коју се заузима - политика мира, сарадње и стабилности у региону, као основа економског и сваког другог напретка.

Ваздухопловни маршал Пич је председнику Вучићу пренео поздраве генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга и изразио задовољство развојем сарадње и бројем заједничких активности, истакавши значај прошлогодишње заједничке вежбе о реаговању у случају природних катастрофа. Он је, такође, подржао дијалог Београда и Приштине, као начина за налажење решења за питање Косова и Метохије, нагласивши да КФОР наставља да обавља своју мисију на основу Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Маршал Пич похвалио је професионално понашање Војске Србије у кризним ситуацијама на Косову и Метохији, сагласивши се да је правовремена комуникација најбољи одговор.

Двојица саговорника су сагледали ситуацију у целом региону Западног Балкана и изразили своју забринутост због подизања политичких тензија, као и наду да ће сви проблеми бити решавани мирним путем.