Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
02.08.2019.

Обележен Дан рода авијације




Дан рода авијације обележен је данас војном свечаношћу на војном аеродрому “Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници.

Честитајући празник припадницма тог рода, начелник штаба Команде Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране бригадни генерал Александар Бјелић подсетио је на најзначајније  људе и догађаје који су обележили историју нашег ваздухопловства, истичући да ове године празник рода авијације припадници дочекују са знатно више оптимизма, имајући у виду опремање ваздухопловима и техником које је у току.
Према његовим речима, то сведочи о поверењу које је указано припадницима РВ и ПВО, а које, треба да буде оправдано радом, залагањем и правилним односом према техници.

У наставку свечаности на аеродрому у Батајници, додељени су летачки знакови, награде и похвале, а приређен је и дефиле јединица и приказ технике.

Генерал Бјелић и командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Жељко Билић, у присуству припадника 204. ваздухоплпве бригаде положили су данас и венце на спомен обележје "Нико није рекао нећу" у Спомен парку кругу војног аеродрома.
Дан авијације прославља се у спомен на 2. август 1893. године, када је наређењем краља Александра Обреновића предвиђено да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења. До 1941. године тај дан се традиционално прослављао као слава свих пилота и летача.