Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
18.07.2019.

Министар Вулин: Војска Србије увек иде на победу



- Војска Србије увек иде на победу. На "Војном релију" такмичићемо се са највећим и најбројнијим армијама света, али то не значи да Војска Србије неће ићи да победи. Идемо да остваримо добар резултат и још важније од тога, идемо да покажемо колико смо обучени, колико смо спремни, да покажемо са чиме располажемо и што је најважније, са каквим људима располажемо - рекао је министар одбране Александар Вулин након данашњег обиласка екипе Војске Србије, која се у реjону Делиблатске пешчаре припрема за учешће на 6. Међународним војним играма у Руској Федерацији, у дисциплини „Војни рели“.

Министар Вулин поручује да „ако међу војскама постоји поштовање, онда је поштовање које се исказује према Војсци Србије поштовање према њеним људима, искуству, храбрости и изнад свега њеној љубави према отаџбини."
 
- Ови људи иду да се боре за нашу заставу, за нашу земљу и сигуран сам да ће се вратити са одличним резултатом. Уосталом, Војска Србије је војска победника - рекао је министар Вулин.
 
На Међународним војним играма припадници Војске Србије учествоваће у три дисциплине: „Тенковски биатлон“, „Војни рели“ и „Снајперска граница“. Прве две дисциплине реализују се у Руској Федерацији, а трећа у Републици Белорусији.
 
„Војни рели“ одржава се од 27. јула до 11. августа, на крајњем истоку Руске Федерације, у Републици Тива, а припадници Војске Србије у овој дисциплини такмиче се први пут.

Према речима пуковника Драгише Зинаје из Управе за логистику (Ј-4) Генералштаба Војске Србије, екипу Војске Србије чине возачи из свих јединица Војске, одабрани на основу одличних резултата постигнутих на такмичењима војних возача у Краљеву.
 
- Део припрема које данас презентујемо је други део. Први је реализован у Краљеву, претежно на планинском рељефу, док је овде углавном равничарски. На тај начин трудили смо се да возачи испробају све услове са којима се могу суочити на такмичењу у Русији - истакао је пуковник Зинаја, споменувши да ће у септембру ове године, у гарнизону Краљево, бити одржано друго Међународно такмичење војних возача, за које су три руске екипе већ потврдиле учешће.
 
Десетар Милош Четровић, припадник Батаљона за обуку Саобраћајне службе из Краљева и члан такмичарске екипе Војске Србије истиче добар екипни дух, за који се нада да ће донети једно од одличја.
 
- Припреме смо вршили у свим временским условима, по песковитом и каменитом терену и по киши. Изузетно смо задовољни припремама и са поносом истичемо да смо одабрани припадници који ће представљати Војску Србије - рекао је десетар Четровић.

Пред српским војним возачима биће четири трке: индивидуална, трка по карти, трка са провером ватрене оспособљености и екипна трка. Трке се изводе у различитим теренским условима, на релацијама од 150 до 250 километара.
 
Такмичење "Војни рели" реализује се на руским војним возилима 4x4 ТИГАР и војним неборбеним возилима категорија 4x4 и 6x6 КАМАЗ или УРАЛ.
 
Завршним припремама возача присуствовали су и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић и шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић.