Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
17.07.2019.

Разговор генерала Мојсиловића и Волтерса у Генералштабу Војске Србије




Врховни командант Савезничких снага у Европи генерал Тод Волтерс посетио је Генералштаб Војске Србије, где је разговарао са начелником Генералштаба генералом Миланом Мојсиловићем.
 
На састанку је било речи о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету, сарадњи Војске Србије са КФОР-ом, те заједничким активностима Војске Србије и НАТО-а у оквиру Програма „Партнерство за мир“.

Говорећи о безбедносној ситуацији у нашој јужној покрајини, генерал Мојсиловић је нагласио да је КФОР једина легитимна оружана формација на Косову и Метохији и да је као такав најодговорнији за безбедност становништва на целокупном простору Аутономне Покрајине Косова и Метохије, а посебно неалбанског становништва на Северу.
 
Током сусрета је потврђено стратешко опредељење Републике Србије као војно неутралне државе, а разматране су и могућности за даљи развој сарадње кроз постојеће механизме Партнерства за мир и усвојени Индивидуални акциони план партнерства.
 
Генерал Тод Волтерс, који је и командант америчких војних снага у Европи, дужност врховног команданта Савезничких снага за Европу преузео је у мају ове године, а Србију је посетио у оквиру обиласка региона након пријема дужности.